Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

15. 8. 2018 15:37

Vláda projednala podporu sportu i financování neziskových organizací

Jednání vlády ve středu 15. srpna 2018 v Hrzánském paláci.
Jednání vlády ve středu 15. srpna 2018 v Hrzánském paláci.
Vláda Andreje Babiše projednala ve středu 15. srpna 2018 v Hrzánském paláci v Praze mimo jiné koncepci na podporu sportu na příští roky, financování neziskových organizací v roce 2016 a nařízení o udržitelnosti biopaliv a o snižování emisí skleníkových plynů z pohonných hmot. Zabývala se také centrálními nákupy státu, sociálním bydlením a poslaneckými návrhy.

O podpoře sportu členové kabinetu jednali v rámci I. Akčního plánu ke koncepci SPORT 2025 na období 2018-2019, který předložil ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga. Plán vychází z priorit programového prohlášení vlády a v průběhu těchto dvou let se zaměřuje na 20 opatření, mezi která patří např. postupné navyšování finanční podpory státu. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy.

Akční plán ministři a ministryně projednali spolu s poslaneckým návrhem novely zákona o podpoře sportu, ke kterému přijali neutrální stanovisko. Cílem novely je vytvoření Národní sportovní agentury, pod kterou by přešla agenda sportu z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Přináší změny také v rejstříku sportovců a organizací a v poskytování finanční podpory.

Jedním z bodů jednání vlády byl také rozbor financování neziskových organizací z veřejných rozpočtů v roce 2016. Celkem bylo nestátním neziskovým organizacím v roce 2016 poskytnuto 17,9 miliardy korun z veřejných rozpočtů, z toho téměř 10,9 miliardy korun ze státního rozpočtu, další prostředky poskytly obce, kraje či fondy. Více než 50 milionů korun ze státního rozpočtu získalo 28 organizací, celkem 16 procent objemu dotací pak šlo 10 nestátním neziskovým organizacím. Oproti roku 2015 také došlo prakticky k dvojnásobnému navýšení počtu příjemců z řad nestátních neziskových organizací.

Ministryně financí Alena Schillerová dnes pro informaci předložila Zprávu o hodnocení centrálního nákupu státu a resortních systémů centralizovaného zadávání za rok 2017. Podle zprávy bylo v roce 2017 v rámci resortních systémů centralizovaného zadávání realizováno plnění o celkovém objemu 4,2 miliardy korun a celková výše úspor dosáhla 715,8 milionů korun, tedy 17 procent celkového finančního objemu. V uplynulých dvou letech realizovala ministerstva financí a vnitra celkem šest pilotních nadresortních zakázek, kde se podařilo oproti ceníkovým cenám ušetřit 1,9 miliardy korun. Více informací naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Ušetřili jsme dvě miliardy korun, ale celkově jsme konstatovali, že v centrálních nákupech jsou ještě velké rezervy. Jsme v pozici velkého klienta, který nakupuje obrovské objemy, a domluvili jsme se, že se podíváme na prvních dvacet největších nákladů státu. Samozřejmě ne všude je situace na trhu taková, že kdybychom přesoutěžili staré smlouvy, že by to bylo výhodnější, takže k tomu musíme přistupovat individuálně,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

Ve středu se vláda také vrátila k projednávání návrhu nařízení vlády o kritériích udržitelnosti biopaliv a o snižování emisí skleníkových plynů z pohonných hmot. Řeší tři hlavní okruhy změn, a to definici požadavků na biopaliva, upravuje obsahové náležitosti zprávy o emisích a stanoví podmínky a obsahové náležitosti týkající se emisí z těžby. Nařízení navazuje na novelu zákona o ochraně ovzduší, která řeší mimo jiné problematiku takzvaných pokročilých biopaliv. Nařízení vlády je součástí transpozice evropských směrnic, které řeší jakost benzinu a motorové nafty.

V případě poslaneckých návrhů na změnu trestního zákoníku, zrušení evidence tržeb a změnu vydávání zajišťovacích příkazů vláda zaujala nesouhlasná stanoviska.

Z dalších bodů vláda projednala také Ústřední plán obrany státu, návrh na jmenování členů Rady pro výzkum, vývoj a inovace, pravidelnou čtvrtletní Makroekonomickou predikci České republiky a Zprávu o plnění Koncepce sociálního bydlení České republiky 2015-2025 za rok 2017. Zabývala se také aktuální informací o suchu, více informací na stránkách Ministerstva životního prostředí.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-jednani-vlady-15--srpna-2018-168001/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie