Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 8. 2015 15:08

Vláda projednala první česko-slovenské zasedání tripartity a průjezd amerického konvoje

Tisková konference po jednání vlády 31. srpna 2015.
Tisková konference po jednání vlády 31. srpna 2015.
První společné jednání české a slovenské tripartity, průjezdy amerických vojenských jednotek přes Českou republiku a návštěva premiéra Bohuslava Sobotky v Srbsku. To byla hlavní témata jednání vlády v pondělí 31. srpna 2015.

První tripartita ČR – SR

Na začátku září se v Bratislavě uskuteční první společné jednání tripartit České a Slovenské republiky. Vláda tím plní svůj závazek a rozšiřuje intenzivní sociální dialog, a to nejen v České republice, ale i směrem k zahraničí.

Tématem jednání bude mimo jiné minimální mzda, podpora zaměstnávání osob se zdravotním postižením nebo zkušenosti se zavedením registračních pokladen. Diskutovat se bude také o tématech předsednictví ČR ve Visegrádské skupině a Slovenska v Radě EU, zejména v sociální oblasti a podpoře podnikání a hospodářského růstu.

Českou vládu bude na jednání zastupovat kromě premiéra Bohuslava Sobotky také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr dopravy Dan Ťok.

Premiér Sobotka v Srbsku

Vláda dnes projednala také cestu premiéra Bohuslava Sobotky do Srbska, která se uskuteční 1. a 2. září 2015. Srbsko představuje jednu z prioritních zemí českého exportu a postupně roste také počet srbských projektů, na kterých se podílejí české firmy. Premiéra Bohuslava Sobotku, který Srbsko navštíví na pozvání svého protějšku Aleksandara Vučiće, doprovodí početná podnikatelská delegace organizovaná Hospodářskou komorou.

Tématem jednání bude především problematika migrační krize, rozvoj vzájemných obchodních vztahů a podpora České republiky ve snaze Srbska přistoupit do Evropské unie. Předseda vlády se během své cesty setká také se zástupci české menšiny žijící dlouhodobě v Srbsku.

Přejezd amerických jednotek přes Česko

Koaliční kabinet v pondělí odsouhlasil průjezdy jednotek ozbrojených sil Spojených států amerických přes území České republiky v září 2015. Americké jednotky se budou přesouvat na cvičení do Maďarska. Tři samostatné přesuny proběhnou od 9. do 14. září. Spojené státy uhradí veškeré náklady na podporu ze strany resortu obrany.

Prezident Zeman se podruhé zúčastní jednání vlády

Hostem příštího jednání vlády, které se uskuteční 9. září 2015, bude prezident Miloš Zeman. Ten se společného zasedání vládního kabinetu premiéra Sobotky zúčastní už podruhé.

Dalšími body, které dnes vláda projednala, byl návrh novely zákona o podpoře sportu, plán podpory sportu v letech 2015–2017 a návrh novely trestního zákoníku, zákona o výkonu trestu odnětí svobody a zákona o výkonu vazby.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie