Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 3. 2015 17:55

Vláda rozhodla o dřívějším odchodu horníků do důchodu

Tisková konference po jednání vlády 25. března 2015.
Tisková konference po jednání vlády 25. března 2015.
Do dřívějšího důchodu půjde více horníků, než tomu bylo dosud. Vláda na svém jednání ve středu 25. března 2015 zrušila omezující podmínku, která bránila snížit některým horníkům věkovou hranici odchodu do důchodu. Kromě toho projednala například přípravu elektronického mýta nebo změnu podoby hodností bezpečnostních sborů.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh novely počítá s tím, že o pět let dříve do důchodu by mohli jít všichni horníci, kteří začali fárat před rokem 1993 a odpracovali stanovený počet směn. Tedy nejen ti, kteří potřebné doby pod zemí dosáhli do roku 2008. Vláda tímto opatřením také reaguje na předpokládaný útlum těžby a vychází vstříc přání hornických odborů.

Mýtný systém

Vláda se znovu zabývala konceptem přípravy Systému elektronického mýta po roce 2016, který dnes předložil ministr dopravy Dan Ťok. Podle naplánovaného postupu by měly být do července zahájeny přípravy zadávacích podmínek pro zadávací řízení. Samotné řízení má proběhnout v srpnu a září 2015, smlouva bude podepsána v září 2016, kdy by měl být zahájen také zkušební provoz. Členové kabinetu se definitivním schválením budou zabývat zhruba za dva týdny.

Rozsah zpoplatněných pozemních komunikací by měl zůstat zachován. Stejně tak chce vláda maximálně využít stávající mýtnou infrastrukturu.

Tlak na čerpání evropských fondů bude pokračovat

Předseda vlády také informoval ministry a ministryně o průběhu jednání Evropské rady, která se uskutečnila minulý týden. Znovu zdůraznil, že je potřeba začít co nejdříve čerpat prostředky z evropských fondů. Čtyři operační programy by měly být připraveny už v té fázi, že by měly první výzvy vypsat ještě v první polovině letošního roku. Kabinet se dotkl také účasti jednotlivých ministrů na zasedání Rady EU.

Dalšími body jednání bylo například nařízení vlády o technických požadavcích na aktivní implantabilní zdravotnické prostředky nebo novela, která stanoví nové vzory hodnostního označení příslušníků bezpečnostních sborů.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie