Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 11. 2014 17:42

Vláda rozhodla o ukončení 2. důchodového pilíře a zastavila privatizaci České pošty

Tisková konference po jednání vlády 12. listopadu 2014.
Tisková konference po jednání vlády 12. listopadu 2014.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání 12. listopadu 2014 rozhodl o zrušení takzvaného druhého penzijního pilíře. Vláda zároveň zastavila proces přeměny České pošty v akciovou společnost.

Ukončení druhého důchodového pilíře představuje naplnění dalšího klíčového závazku vlády. Kabinet Bohuslava Sobotky tímto krokem zastaví vyvádění prostředků z průběžného státního důchodového systému. "Zrušením druhého pilíře vláda plní svůj důležitý závazek z programového prohlášení a koaliční smlouvy. Nyní bude Ministerstvo práce a sociálních věci pracovat na opatřeních, která povedou k stabilizaci důchodového systému, zejména se zaměřením na první pilíř," uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ke zrušení druhého penzijního pilíře dojde již od 1. ledna 2016. Účastníci druhého pilíře si své peníze nechají vyplatit nebo převést do třetího důchodového pilíře.

Zvolený způsob ukončení druhého pilíře vychází ze závěrů a doporučení Odborné komise pro důchodovou reformu, kterou vláda vytvořila ze zástupců všech sněmovních stran a dále z expertů a představitelů odborů, Rady seniorů i Asociace penzijních společností.

Pošta zůstane státním podnikem

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Kabinet Bohuslava Sobotky také zrušil usnesení vlády z roku 2007, na jehož základě mělo dojít k postupné privatizaci České pošty prostřednictvím přeměny tohoto státního podniku v akciovou společnost. Došlo tak k odblokování problému, kdy projekt privatizace nebyl realizován, ale ani formálně ukončen.

Vláda Bohuslava Sobotky odmítá privatizaci České pošty, naopak hodlá podnik strategicky rozvíjet. Nyní získaná jistota právní formy usnadní poště například prodej nepotřebného majetku, jehož výtěžek poslouží na dlouhodobé projekty.

"Vláda dnešním rozhodnutím udělala ve věci České pošty významný krok k tomu, aby nedocházelo k rušení poboček, k propouštění zaměstnanců a k tomu, aby pošta dál garantovala občanům své služby. Toto rozhodnutí nám zároveň umožní pracovat na nutné ekonomické, personální i systémové stabilizaci České pošty," říká k rozhodutí premiér Sobotka.

Česká pošta je jedním z největších zaměstnavatelů v zemi a plní i roli garanta sociální soudržnosti. Stabilizace pošty proto byla od začátku jednou z priorit resortu vnitra i celé vlády. Pošta dostala novou koncepci a podařilo se dohodnout, že nebude pobočkovou síť upravovat bez souhlasu místních politiků. Vláda se dále chystá poště pomoci připravovanou novelou zákona o poštovních službách.

Naplňování služebního zákona

Kabinet Bohuslava Sobotky projednal informace o průběhu přípravy na implementaci zákona o státní službě. Zákon byl vyhlášen 6. listopadu 2014 a plné účinnosti nabyde k 1. lednu 2015.

Vláda v současnosti připravuje výběrové řízení pro obsazení funkce náměstka pro státní službu a personálního ředitele sekce pro státní službu. Na počátku roku 2015 proběhnou výběrová řízení a jmenování tajemníků na ministerstvech a v Úřadu vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie