Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 8. 2010 12:29

Vláda rozhodne o státních maturitách

Několikrát odkládaná společná část maturitní zkoušky je jedním z hlavních témat středečního zasedání vlády.

"Do konce prázdnin řekneme, jestli státní maturity proběhnou nebo neproběhnou v příštím školním roce. Po provedení generální zkoušky pak rozhodneme definitivně o existenci nebo neexistenci tohoto modelu státních maturit," řekl nedávno premiér Petr Nečas.

První pracovní jednání Nečasovy vlády, 21.7.2010Státní maturita nanečisto čeká studenty letos v září. Cílem je prověřit, zda-li je vše dobře připraveno, aby mohlo více než 105 tisíc žáků posledních ročníků středních v příštím roce absolvovat společnou maturitní zkoušku.

“Věřím, že se státní maturity v novém školním roce rozjedou naplno a skoncujeme s věčným odkládáním," řekl ministr školství Josef Dobeš deníku Metro. Podle něj neustále odkládání bylo způsobeno tlakem veřejnosti. Nyní proto chce přesvědčit ostatní ministry ve vládě, aby dali státní maturitě zelenou.

"Právě tlak veřejnosti se podle mě podílel na tom, že se maturity neustále odkládaly a ministři se báli udělat ten krok dopředu. Nicméně já jsem připraven udělat krok do neznáma, abychom konečně na všech středních školách dosáhli určitého standardu, který nás posune dál," cituje Metro Dobeše.

Reformní maturitní zkouška je jedním z klíčových nástrojů pro sledování a vyhodnocování kvality poskytovaných vzdělávacích služeb a motivačním prostředkem škol i žáků k dosažení dobrých studijních výsledků. Nové zkoušky se mají stát zároveň důležitým kritériem při přijímacím řízení na vysokou školu.

Otázky a odpovědi ke státní maturitě

Jak bude vypadat státní maturita?

Model maturitní zkoušky sestává ze dvou částí:

  • o společné části maturitní zkoušky, ověřující minimální požadavky státu na absolventa oboru ukončeného maturitní zkouškou v oblasti všeobecně vzdělávací složky středoškolského vzdělání; výsledky těchto zkoušek budou plošně srovnatelné a objektivizované;
  • o profilové části maturitní zkoušky, ověřující odbornou složku získaného vzdělání a vyjadřující specifika a zaměření příslušné školy; srovnatelnost výsledků těchto zkoušek zpravidla nepřesahuje úroveň jednotlivé školy, popř. třídy.
Kolik stojí generální zkouška?

Celkový rozpočet realizace projektu maturitní generálky je 140 mil. Kč, z toho 40 % je určeno na odměny učitelů. Roční očekávané náklady na zajištění provozu maturitní zkoušky dosáhnou po úpravách některých parametrů připravovaného řešení částky 210 mil. Kč. Zhruba 35 % této částky je určeno na odměny učitelů středních škol.

Kolik se účastní škol?

Maturitní generálka proběhne na více než 90% všech středních škol v říjnu.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie