Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 3. 2022 23:57

Vláda schválila další materiální pomoc pro Ukrajinu a opatření na pomoc se zvládnutím migrační krize

Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 3. března 2022.
Tisková konference po mimořádném jednání vlády, 3. března 2022.
Česká republika pošle na pomoc bojující Ukrajině darem další dodávku vojenského materiálu za bezmála 17 milionů korun. Na mimořádném jednání ve čtvrtek 3. března 2022 odsouhlasila poskytnutí tohoto daru vláda Petra Fialy. Zabývala se také opatřeními ke zvládnutí uprchlické vlny z Ukrajiny.

Česká republika pošle na pomoc Ukrajině bránící se ruské invazi dodávku ručních palných zbraní, střeliva a tisíc párů taktických rukavic v celkové hodnotě téměř 17 milionů korun. Jedná se o dar, který se po jednání s ministryní obrany Janou Černochovou rozhodly na Ukrajinu poslat prostřednictvím vlády české zbrojařské firmy.

Vláda se zabývala také opatřeními na zvládnutí aktuální migrační vlny uprchlíků z Ukrajiny. Rozhodla o přijetí krizového opatření, které má po dobu nouzového stavu zajistit plynulost poskytování nepojistných sociálních dávek. Krizové opatření, podobně jako tomu bylo během vrcholné pandemie covid-19, zjednodušuje administrativní vyřizování žádostí klientů o nepojistné sociální dávky a vydání průkazu pro osoby se zdravotním postižením tak, aby úřady práce měly dostatečné kapacity i na vyřizování žádostí o dávkovou pomoc ze strany občanů Ukrajiny.

Vláda schválila také možnost využití státních hmotných rezerv ze skladů Správy státních hmotných rezerv k řešení následků migrační vlny z Ukrajiny. Zásoby státu potřebné ke zvládnutí velké migrační vlny budou moci být na základě tohoto rozhodnutí bezúplatně poskytovány pro potřeby základních složek integrovaného záchranného systému či pro humanitární účely.

Ministři a ministryně také diskutovali o podobě speciálního zákona, který má usnadnit přijímání a integraci uprchlíků z Ukrajiny do života v České republice. Zákon řeší mimo jiné problematiku vydávání zvláštních pobytových víz a podmínky udělování dočasné ochrany cizinců, umožnění přístupu uprchlíků na pracovní trh, otázky zdravotního a sociálního zabezpečení či pravidla pro zapojení ukrajinských dětí, žáků a studentů do českého vzdělávacího systému. V návrhu zákona, k jehož projednávání se vláda vrátí v nejbližších dnech, se řeší i otázka poskytnutí humanitární finanční dávky pro uprchlíky s uděleným vízem, i solidární příspěvek poskytnutý státem lidem, kteří uprchlíky u sebe ubytují.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/vysledky-mimoradneho-jednani-vlady-3-brezna-2022-194719/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie