Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

31. 5. 2007 11:44

Vláda schválila dohodu o leteckém spojení s Austrálií

Austrálie se zařadí mezi dosavadních zhruba osm desítek zemí celého světa, s nimiž bude mít Česká republika dohodu o leteckých službách. Návrh dokumentu včera schválila vláda.

Dohoda do budoucna umožní leteckým společnostem z obou zemí vstoupit do vzdušného prostoru druhé strany a využívat její letové a dispečerské služby.

"Dohoda upravuje celkově rámec pro obchodní leteckou dopravu, uděluje přepravní práva, letecké svobody a tak dále," řekl již dříve mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Dohodu si podle něj vyžádala australská strana pro případ, že by některá australská letecká společnost v budoucnu projevila zájem provozovat spojení mezi oběma zeměmi. "Když sem bude chtít někdo z Austrálie létat, tak ho australská strana nahlásí a my mu udělíme oprávnění," řekl Hanzelka.

Protože v současné době žádná česká letecká společnost do Austrálie ani australská společnost do České republiky nelétá, není nutné podle Hanzelky s podpisem spěchat. "Nevíme zatím o žádném konkrétním zájmu jak z naší, tak z australské strany," řekl Hanzelka.

Česká republika má smlouvu o leteckých službách asi s 80 zeměmi. Některé státy však na seznamu stále chybějí. Z těch ekonomicky významných je to například Japonsko. "Zatím se nechystá, protože japonská strana neprojevuje moc velký zájem," uvedl mluvčí MD.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie