Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 12. 2016 16:43

Vláda schválila jmenování ministra pro lidská práva a předsedu Legislativní rady vlády či posílení obranné a bezpečnostní spolupráce v EU

Jednání vlády ve Strakově akademii dne 5. prosince 2016.
Jednání vlády ve Strakově akademii dne 5. prosince 2016.

Vláda Bohuslava Sobotky na svém jednání 5. prosince 2016 schválila návrh na jmenování Jana Chvojky ministrem pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Dále se vláda věnovala pozici České republiky při posilování bezpečnosti a obrany Evropské unie či odsouhlasila příspěvky na zvládání migrační krize.

Nový ministr pro lidská práva a předseda Legislativní rady vlády

Vláda potvrdila nástup Jana Chvojky na post ministra pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu, ale také jeho jmenování předsedou Legislativní rady vlády.

Nástupce ministra Dienstbiera v posledním roce funkčního období vlády čeká několik velkých úkolů – jde například o koordinaci státní politiky v rámci řešení situace lidí v sociálně vyloučených lokalitách a další rozvoj činnosti Vládní agentury pro sociální začleňování. Neméně sledovaná je spolupráce s dalšími ministry na rychlém předložení zákona o sociálním bydlení či prosazení zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. S ministrem kultury by rovněž měl spolupracovat na řešení umístění vepřína u pietního místa v Letech.

Jan Chvojka již na dnešním jednání vlády představil tři poslanecké návrhy, přičemž k jednomu z nich – návrhu na změnu Ústavy, která by měla umožnit rychlejší a flexibilnější vysílání vojáků do zahraničí – vláda přijala neutrální stanovisko.

Bezpečnostní a obranná spolupráce v EU

V rámci jednání Vládního výboru pro Evropskou unii koaliční kabinet schválil poziční materiál s názvem Posílení obranné a bezpečnostní dimenze EU. Jedná se o rozpracování představy České republiky o silnější obranné spolupráci na evropské půdě a zároveň tímto materiálem chce vláda vyslat signál evropským partnerům, že obranu a bezpečnost považuje Česká republika za jeden ze základních pilířů reformy EU.

Ve snaze posílit bezpečnost a obranu EU vláda podle dokumentu neopomíjí roli Severoatlantické aliance – záměrem není vytvořit duplicity, ale naopak spolupráci EU a NATO podporovat.

Zvládání migrační krize a zmírnění dopadů bojů

Vláda dále na svém zasedání odsouhlasila finanční příspěvky, které mají podpořit ochranu hranic na Balkáně, ale také ulevit obyvatelstvu trpícímu v místech konfliktu.

„Vláda proto schválila návrh, který počítá s poskytnutím 20 miliónů korun na posílení srbského systému řízení ochrany hranic. Dar bude přidělen srbskému ministerstvu vnitra na pořízení vozidel pro potřeby pohraniční policie,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

„Další prostředky půjdou do zemí přímo postižených válkou. Vláda rozhodla o vyčlenění 10 milionů korun na pomoc lidem v iráckém Mosulu a okolí. Peněžní dar bude rozdělen na dvě části – 5 miliónů korun půjde na podporu humanitárních akcí UNHCR a dalšími 5 milióny podpoříme stavbu ubikací pro dívky, které vyhnala válka z jejich domovů,“ dodal premiér Sobotka.

Vedle těchto příspěvků také vláda podpořila další fungování mezinárodního zdravotnického programu MEDEVAC. Na jeho projekty na východě Ukrajiny, v Iráku nebo v Libanonu půjde 11,5 milionů korun. Peníze budou využity na pořízení lékařského materiálu i na školení zdravotnického personálu.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-5-prosince-2016-151565/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie