Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

4. 5. 2009 7:51

Vláda schválila Koncepci boje proti extremismu

Ministři přicházejí na zasedání vlády. Foto: Archiv Úřadu vlády ČR, 20. dubna 2009
Ministři přicházejí na zasedání vlády. Foto: Archiv Úřadu vlády ČR, 20. dubna 2009
Koncepce boje proti extremismu přináší návrhy řešení soustředěné do pěti základních pilířů. Jejich nosnou ideou je preferování konkrétních, jednoduchých a zacílených řešení před řešeními deklaratorními a v praxi nesplnitelnými.


Hlavní myšlenky Koncepce boje proti extremismu jsou založeny na principech: komunikací proti demagogii, vědomostí proti totalitářům, jednotná protiextremistická platforma, odbornost a imunita, efektivně a korektně proti násilí.

Kabinet schválila úpravu pietního místa Lety u Písku. Sběrný tábor pro Romy, který vznikl během II. světové války, bude nadále spravovat Památník v Lidicích. Mezinárodní vzdělávací a informační centrum o romském holocaustu bude založeno na místě druhého sběrného tábora v Hodoníně u Kunštátu.

Dále bylo schváleno rozšíření projektu Dobrovolných návratů. Tento projekt je v současné době určen pro osoby, které na území ČR pobývají legálně, ale brzy se mohou dostat do rozporu s pobytovým zákonem. Motivační příspěvek je nyní snížen z 500 na 400 Euro. Projekt je plánován pro 2000 cizinců.

Vláda odsouhlasila navýšení tarifů o 3,5% zaměstnancům ve státní správě. Toto rozhodnutí se týká zejména pedagogických pracovníků.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

TK po jednání vlády 4.5.2009

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie