Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 11. 2009 15:49

Vláda schválila koncepci působení českých vojáků v zahraničních misích

Kabinet premiéra Jana Fischera dnes schválil střednědobou koncepci působení českých vojáků v zahraničních operacích, rozpočet Státního zemědělského intervenčního fondu či aktualizaci státního programu ochrany přírody.

Dále dnes vláda schválila střednědobou koncepci působení českých vojáků v zahraničních operacích do roku 2013, kterou předkládal ministr obrany Martin Barták společně s ministrem zahraničních věcí Janem Kohoutem. Česká republika by se podle této koncepce měla zaměřit na oblast Afghánistánu, kde bude pomáhat při rekonstrukci, výstavbě tamních bezpečnostních sil, boji speciálních jednotek s teroristy a při podpoře dalších aktivit mise ISAF. Čeští vojáci budou na základě tohoto dokumentu působit i v misi KFOR v Kosovu. Jejich počet se ale sníží. Konečné rozhodnutí o vyslání českých vojáků do zahraničí spočívá na Parlamentu ČR.

Ministr životního prostředí Ladislav Miko předložil vládě strategii přizpůsobování se změnám klimatu. Podle té by se jednotlivé úřady začaly strategicky zabývat přípravou opatření proti klimatickým změnám. Podle ministra Mika by ministerstva měla navrhnout změny v oblastech, které pod ně spadají. Je nutné, aby také úřady udělaly do konce příštího roku analýzy a propočty, na kolik by vyšla nečinnost v této oblasti. Ministr předložil kabinetu aktualizaci státního programu ochrany přírody a přednesl zprávu o stavu životního prostředí v loňském roce. Podle této zprávy se zátěž životního prostředí odlehčila z důvodu hospodářské krize a zpomalení růstu České republiky na konci minulého roku. Zlepšila se také kvalita ovzduší, ačkoli v Moravskoslezském kraji a ve velkých aglomeracích potíže stále přetrvávají. Za největší přetrvávající problém označil, ministr Ladislav Miko, změny v krajině.

Premiér na tiskové konferenci po skončení jednání vlády také poděkoval za spolupráci odcházejícím ministrům a popřál jim mnoho úspěchů v dalším profesním životě.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie