Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 10. 2017 11:32

Vláda schválila mandát pro předsedu vlády na jednání Evropské rady

Vláda v úvodu jednání ve středu 11. října 2017 schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na Evropskou radu, která se uskuteční příští čtvrtek a pátek (19. a 20. října) v Bruselu. Lídři EU budou diskutovat o migraci, digitální Evropě, bezpečnosti a obraně a vnějších vztazích. Ještě před zasedáním Evropské rady premiér Sobotka a další předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny povečeří s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Evropská rada by měla zhodnotit dosavadní pokrok, pokud jde o zastavení nelegálních migračních toků do EU a ochranu vnějších hranic. Diskuse se bude věnovat dalším krokům v oblasti podpory nejpostiženějších členských států, spolupráci se zeměmi původu a tranzitu s důrazem na Libyi a další státy severní Afriky. 

Hlavy států a předsedové vlád dále navážou na Digitální summit, který se uskutečnil 29. září v Tallinnu. Vyhodnotí dosavadní pokrok v implementaci jednotného digitálního trhu a budou se věnovat tématům volného toku dat, kybernetické bezpečnosti, e-governmentu či budování digitální infrastruktury.

Evropští partneři se rovněž vrátí k tématu evropské obranné spolupráce, která patří mezi dlouhodobé priority české evropské politiky. Lídři EU se zaměří na přípravu stálé strukturované spolupráce (PESCO). Zapojení do PESCO česká vláda schválila na dnešním jednání. K formálnímu zahájení stálé strukturované spolupráce by mělo dojít do konce letošního roku. Evropská rada by měla podpořit spuštění Programu rozvoje evropského obranného průmyslu (EDIDP).

Evropská rada se bude jako obvykle věnovat také aktuálním zahraničněpolitickým otázkám. Očekává se, že tématem diskuse budou vztahy s Tureckem.

Na okraj jednání proběhne také zasedání ve formátu EU27 k otázkám souvisejícím s vystoupením Velké Británie z EU, kde bude zhodnocen dosavadní pokrok v jednání s Velkou Británií o dohodě o jejím vystoupení. Předseda Evropské rady Donald Tusk by měl rovněž představit plán dalších kroků v diskusi o budoucím směřování EU.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie