Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 3. 2017 11:10

Vláda schválila mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady

Na úvod dnešního jednání vláda schválila mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady, které se uskuteční ve čtvrtek 9. března 2017 v Bruselu.

Lídři EU se budou zabývat hospodářskými otázkami, vnější bezpečností, migrací a zahraniční politikou. Zároveň by v rámci březnového summitu měla proběhnout volba nového předsedy Evropské rady.

V oblasti hospodářských otázek se bude jednání Evropské rady věnovat dvěma českým prioritám – dokončování vnitřního trhu a obchodní politice. U tématu vnější bezpečnosti zhodnotí hlavy států a předsedové vlád pokrok v prohlubování obranné spolupráce. Bezpečnost a obrana je dlouhodobou českou prioritou, česká vláda klade důraz na to, aby právě posílení bezpečnosti evropských občanů bylo základem reformy EU.

Březnový summit se vrátí také k tématu migrace ve světle spolupráce s africkými státy. Česká vláda vnímá spolupráci se třetími zeměmi za naprosto klíčový faktor předcházení dalším migračním krizím a plně podporuje uzavírání tzv. migračních partnerství.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se tradičně před jednáním Evropské rady zúčastní koordinační schůzky zemí Visegrádské skupiny. Po čtvrteční formální části Evropské rady bude následovat páteční neformální jednání EU27 k přípravě Římského summitu a budoucnosti EU. Na tomto neformálním jednání zastoupí českého premiéra slovenský předseda vlády Robert Fico.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie