Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 9. 2007 10:28

Vláda schválila nákup šifrovacích zařízení pro stíhačky Gripen

Na včerejším jednání kabinet odsouhlasil nákup šifrovacího zařízení pro nadzvukové stíhačky Gripen, které má zatím v pronájmu.

Nákup takzvaných kryptokomunikačních prostředků včera schválila vláda na výjezdním zasedání ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Náklady na nákup uhradí ministerstvo obrany ze svého rozpočtu.

Ministerstvo obrany uzavře na základě vládou vydaných rozhodnutí smlouvu se Švédským královstvím na jejich nákup i integraci. Tím, že smlouvy budou uzavřeny přímo s dodavateli, dojde k úspoře finančních prostředků, které budou čerpány z prostředků ministerstva obrany a nebudou mít žádný dopad na státní rozpočet.

Letouny Jas-39 Gripen mají především chránit vzdušný prostor ČR. Pořízení šifrovacích zařízení je podle armády důležité proto, aby byly stíhačky plně operačně způsobilé. Gripeny jsou vybaveny kombinovaným dotazovačem k bezpečné identifikaci vlastních a nepřátelských cílů. Hlavním úkolem pořizovaných kryptopočítačů je ochrana přenášených dat. O nákupu kryptopočítačů bylo rozhodnuto loni. Ministerstvo oslovilo tři případné dodavatele, nejvýhodnější nabídka přišla ze Švédska.

Dále armáda do vybavení stíhaček pořizuje takzvané šifrátory hlasu. Tento prostředek umožňuje utajovanou hlasovou komunikaci s velitelskými stanovišti a je nezbytný pro dosažení "plné kompatibility komunikace v rámci integrovaného systému protivzdušné obrany NATO (NATINEADS)".

Ve výzbroji letounů Jas-39 Gripen a L-159 jsou americké řízené střely vzduch-vzduch Sidewinder. Po novelizaci zákona o obchodu s vojenským materiálem chce ministerstvo obrany zajišťovat servis a realizovat pozáruční opravy tohoto zbraňového systému vlastními silami bez použití zprostředkovatelské firmy.

Česko původně uvažovalo o tom, že si švédské gripeny koupí. Smlouvu o jejich nákupu schválil v dubnu 2002 kabinet Miloše Zemana. Po povodních v létě 2002 nová vláda Vladimíra Špidly od záměru nakoupit stíhačky upustila, protože peníze byly potřeba jinde. Česká republika ale nakonec gripeny do výzbroje armády zařadila: na deset let si od Švédska za zhruba 20 miliard korun pronajala 14 strojů. Do Česka gripeny přiletěly v roce 2005 a nahradily zastaralé ruské stroje MiG-21.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie