Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 12. 2018 13:59

Vláda schválila návrh na rozšíření pravomocí NKÚ, střet zájmů u předsedy vlády nevidí

Jednání vlády 3. prosince 2018.
Jednání vlády 3. prosince 2018.
Vláda Andreje Babiše na schůzi v pondělí 3. prosince 2018 schválila návrh novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu. Jejím cílem je rozšířit omezený rozsah kontrolní působnosti úřadu. Řešila se i situace ohledně domnělého střetu zájmů premiéra ČR v souvislosti se stanoviskem Evropské komise. Vláda schválila také převedení agendy boje proti korupci z Úřadu vlády na Ministerstvo spravedlnosti. Zabývala se i šesti poslaneckými návrhy.

V případě domnělého střetu zájmů předsedy vlády předložila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová informaci týkající se čerpání dotací, které spadají do svěřeneckého fondu společnosti Agrofert. Ministryně pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvy financí a spravedlnosti připravila stanovisko, podle kterého není zřejmé, z jakých důvodů by mělo být na předsedu vlády nahlíženo jako na osobu podílející se na plnění rozpočtu EU, protože nerozhoduje o jejich udělování a ani se nepodílí na jejich kontrole a auditu. „Česká republika žádné dotace vracet nebude, protože k tomu není nejmenší důvod. Nemáme žádné stanovisko Evropské komise, byl zveřejněn interní materiál. Nebudu hovořit o načasování, protože právě dnes bude Evropská Unie řešit rozpočet a nepochybuji, že různí europoslanci to znovu využijí k napadání mé osoby,“ uvedl premiér Babiš.
Více informací na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj a Ministerstva spravedlnosti.

Vláda schválila návrh novely zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, jejímž cílem je rozšířit dosavadní omezený rozsah kontrolní působnosti. Dosud může úřad provádět kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tzn. jiných osob, včetně obcí a krajů jen v případě, kdy hospodaří se státním majetkem včetně finančních prostředků. Podle vlády nemůže Nejvyšší kontrolní úřad v tuto chvíli beze zbytku naplňovat svou ústavní roli, tedy přinášet občanům prostřednictvím Parlamentu České republiky informace o způsobu nakládaní s veřejnými prostředky. Vláda navrhuje rozšíření kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu na územní samosprávné celky. Návrh má pomoci udržet zdravé veřejné finance a jeho pomocí chce vláda naplnit své Programové prohlášení a započít reformu se zaměřením na efektivní využívání veřejných prostředků.

Ministři odsouhlasili také návrh na převedení agendy boje s korupcí z Úřadu vlády České republiky na Ministerstvo spravedlnosti. Za plnění úkolů v této oblasti tak bude nově odpovídat ministr spravedlnosti. Důvodem převedení je vhodnost ukotvení této agendy na Ministerstvu spravedlnosti. Z Úřadu vlády je nutné převést na tento resort také příslušný počet systematizovaných služebních míst. V usnesení je rovněž úkol spočívající v novelizaci Statutu a Jednacího řádu Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí tak, aby tyto dokumenty odpovídaly navrhovaným změnám.

Celkem ke čtyřem poslaneckým návrhům zaujala vláda neutrální stanovisko. Jedná se o změnu zákona o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, změny zákona o rozpočtových pravidlech, změny občanského soudního řádu a změny zákona o územním plánování a stavebním řádu. V případě zákona, který by měnil zákoník práce, nedošla vláda k žádnému stanovisku. „Zazněly různé argumenty, kdy se mluvilo o tom, že jde o pracovní benefit. Už dnes to 70 % firem dává. Byla kritika, že se zase bude něco regulovat, proč bychom měli znovu firmám něco nařizovat. Je to na nich a já myslím, že dnes je situace na trhu práce jednoznačná. Firmy to využívají, aby zaměstnance motivovaly, a myslím, že není potřeba, abychom jim do toho mluvili,“ řekl premiér Babiš.

Jediným poslaneckým návrhem, který ministři podpořili, se stal návrh novely trestního zákoníku poslanců Jana Chvojky a Ondřeje Veselého, kde navrhují zrušit trestný čin pomluvy. Vláda si uvědomuje, že trestný čin pomluvy je do určité míry problematický a existují dva pohledy na věc. Tedy, že lidská důstojnost a dobrá pověst jsou elementárními hodnotami garantovanými Listinou základních práv a svobod, na druhé straně stojí možné riziko ohrožení práva na svobodu projevu.

Ministři schválili také pracovní návštěvu předsedy vlády v Marockém království ve dnech 4. až 6. prosince 2018. Maroko je v současné době druhým největším obchodním partnerem České republiky na africkém kontinentě. Vzájemná obchodní výměna v minulém roce dosáhla téměř 500 milionů dolarů. Premiérova cesta má přispět k posílení bilaterální spolupráce v oblastech kultury, vědy či zdravotnictví. Důležitým tématem bude i migrace, neboť Maroko leží na nejvytíženější migrační trase z Afriky do Evropy. Partnerství EU s Marokem je tak pro zmírnění migračních proudů klíčové.

Kompletní výsledky jednání vlády 3. prosince 2018.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie