Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2013 12:41

Vláda schválila návrh rozpočtu na rok 2014

Ministr financí, premiér Rusnok a ministři zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu na tiskové konferenci po jednání vlády 25. září 2013.
Ministr financí, premiér Rusnok a ministři zdravotnictví, vnitra a průmyslu a obchodu na tiskové konferenci po jednání vlády 25. září 2013.
Vláda dnes schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 112 miliard korun. Tříprocentní hranice deficitu bude dodržena.

Příjmy státního rozpočtu jsou plánovány ve výši 1099,3 miliard, výdaje dosahují výše 1211,3 miliard korun. Podle předsedy vlády Jiřího Rusnoka došlo v průběhu projednávání rozpočtu k navýšení schodku. „Schválení rozpočtu předcházela debata v průběhu září. Řada požadavků nebyla uspokojena, nicméně za daných možností, které má česká ekonomika a její veřejné finance, to ani není možné,“ řekl premiér.

Proti původnímu návrhu vláda navýšila příjmy řádově o 16 miliard a premiér Jiří Rusnok jej považuje za prorůstový. „Myslíme si, že řada výdajů v tomto rozpočtu přispěje k postupnému oživení české ekonomiky a bude řešit nejnaléhavější potřeby veřejného sektoru,“ dodal Jiří Rusnok.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ministr financí Jan Fischer uvedl, že rozpočet odpovídá mandátu této vlády, nastaveným mandatorním výdajům, stavu realizace ekonomických a dalších reforem a celkové efektivnosti veřejné a státní správy. „Je mírně expanzivní a přestává blokovat ekonomický růst, jde mu naproti,“ uvedl ministr financí Jan Fischer.

Do Senátu míří zákonná opatření

Vláda dnes rovněž schválila historicky první návrhy zákonných opatření Senátu:

  • O pojistném na všeobecné zdravotní pojištění – opatření zvyšuje částku vyměřovacího základu pojistného na veřejné zdravotní pojištění u státních pojištěnců ze současných 5355 na 6078 korun za kalendářní měsíc.
  • O veřejných zakázkách – opatření zachovává současné limity pro veřejné zakázky na stavební práce 3 miliony korun bez DPH.
  • O změně daňových zákonů v souvislosti s rekodifikací soukromého práva – návrh vychází z pozměňovacích návrhů a připomínek Senátu, které se týkají problematiky zdanění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů. Třetí okruh představuje problematika veřejné prospěšnosti.
  • O dani z nabytí nemovitých věcí – v otázce poplatníka daně zachovává dosavadní stav. V případě transakcí na základě kupních a směnných smluv zůstává poplatníkem převodce, čímž se zajišťuje možnost financování nákupu nemovitých věcí na úvěr jako dosud. Smluvním stranám je nově umožněno zvolit si poplatníkem nabyvatele, což eliminuje nutnost existence ručitelství za daň.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie