Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

19. 9. 2018 11:54

Vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2019 a téměř tři miliardy korun pro levné úvěry na bydlení

Projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2019 se v Hrzánském paláci osobně zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman, 19. září 2018.
Projednávání návrhu státního rozpočtu na rok 2019 se v Hrzánském paláci osobně zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman, 19. září 2018.
Vláda Andreje Babiše na jednání ve středu 19. září 2018 schválila návrh zákona o státním rozpočtu České republiky na rok 2019. Projednávání tohoto bodu se v Hrzánském paláci osobně zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman. Ministři rovněž odsouhlasili rozpočet Státního fondu na podporu bydlení, který je určen na výstavbu či modernizaci obydlí.

Česká vláda plánuje v roce 2019 hospodařit se schodkem 40 miliard korun. Příjmy státního rozpočtu podle návrhu zákona o státním rozpočtu jsou navrženy ve výši 1 465,3 miliardy korun, výdaje ve výši 1 505,3 miliardy korun. Vláda Andreje Babiše pro příští rok významně posílila např. výdaje na důchody, které od 1. ledna stoupnou o více než 900 korun, přičemž důchodci starší 85 let dostanou ještě o 1 000 korun více. Na investice počítá návrh s částkou meziročně vyšší o 32 miliard, přičemž stát přidá 22 miliard a o 10 miliard více se plánuje získat z evropských zdrojů.

Více peněz dá stát i na platy pedagogů a nepedagogických pracovníků v regionálním školství, na platy zaměstnanců placených ze státního rozpočtu či na sport. O dvě miliardy korun více než letos dostanou i vysoké školy, aby měly dostatek finančních prostředků na investice, navýšení platů i navýšení studentů především lékařských a pedagogických fakult. Šest miliard korun vláda vyčlenila na kompenzace dopravcům za nově zavedené slevy na jízdném pro děti, žáky, studenty a seniory.

„Poprvé proběhlo jednání o rozpočtu jiným způsobem, to znamená, že premiér podporoval paní ministryni financí, že to neprobíhalo jako v minulosti, kdy každý ministr přišel na Ministerstvo financí a potom dělal tiskovou konferenci a říkal: Já jsem chtěl tolik a ten ministr mi dal málo. Teď to proběhlo v úplně jiném duchu a znovu opakuji, a to je ta věčná debata našich kritiků o plánu a o plnění. A já říkám: My máme posuzovat rozpočet podle plnění! My na tento rok máme plánovaný deficit 50 miliard a dnes tu mám plnění rozpočtu a k 18. 9. máme plus deset miliard. Takže 2016 byl přebytkový, 2017 téměř vyrovnaný a já jsem vyzval paní ministryni, aby se snažila i tento rok, aby byl téměř vyrovnaný. I když je plán minus padesát,“ podotkl premiér Andrej Babiš.

„Myslím, že rozpočet řeší hlavní strategii naší vlády, to znamená důchody, kde je nejvyšší meziroční nárůst v historii naší země, navýšení platů učitelů a prosadili jsme ne plošné navýšení mezd, ale navýšení mezd, kde to je skutečně potřebné, abychom ty nůžky zavřeli,“ připomněl předseda vlády.

Ministři schválili také rozpočet Státního fondu na podporu bydlení. Ten slouží k poskytování a správě nízkoúročených úvěrů pro fyzické i právnické osoby na výstavbu nájemních bytů, na opravy a modernizace domů a bytů včetně případů poškození při živelné pohromě, na dofinancování programu regenerace veřejných prostranství podporovaných z dotací a na modernizaci nebo pořízení obydlí pro mladé prostřednictvím nového nařízení vlády. Fond bude mít v příštím roce k dispozici rekordní částku 2,732 miliardy korun, přičemž největší sumu, 1,6 miliardy, představují právě výdaje na nové úvěry, o které je mimořádný zájem. K 31. prosinci 2018 fond evidoval pohledávky ve výši přesahující 5,5 miliardy korun.

Vláda schválila také mandát pro premiéra na nadcházející neformální summit hlav států a předsedů vlád členských zemí Evropské unie, který se koná 19. a 20. září v Salcburku. Premiér Babiš bude s evropskými partnery řešit především aktuální situaci v migraci a budoucnost evropské migrační politiky, problematiku vnitřní bezpečnosti v souvislosti s posilováním policejní a justiční spolupráce. Následně evropští lídři zasednou ve formátu EU27 k tématu vystoupení Velké Británie z EU. Pro Českou republiku je v otázce brexitu zásadní nedělitelnost svobod vnitřního trhu a ochrana českých občanů a firem.

Podle premiéra bude jedním z témat i budoucnost agentury Frontex. „Chci se zeptat předsedů vlád, jestli skutečně chceme tak masivně budovat paralelní pobřežní stráž, protože každá země má pobřežní stráž. Když jsem byl na Maltě, tak jsem s jejich lodí i jezdil. Je to debata, jestli skutečně potřebujeme navýšit její rozpočet a jaká je vlastně koncepce řešení ilegální migrace. Já mám v tom úplně jasno a samozřejmě to bude o penězích. Doufám, že ta debata bude velice konkrétní a že se tam jednotlivé země k tomu vyjádří,“ prohlásil premiér Babiš.

Kompletní výsledky jednání vlády najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-19--zari-2018-168524/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie