Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 10. 2015 18:42

Vláda schválila navýšení peněz za pracovní úrazy či nemoci z povolání zaměstnanců

Tisková konference po jednání vlády 12. října 2015.
Tisková konference po jednání vlády 12. října 2015.
Vláda na svém jednání v pondělí 12. října 2015 splnila další důležitý závazek ze svého programového prohlášení. Schválila novelu zákona o loteriích, kterou zvyšuje zdanění hazardu a posiluje příjmy státního rozpočtu. Členové kabinetu odsouhlasili také mimo jiné zvýšení odškodnění za pracovní úrazy a nemoci z povolání nebo mandát pro předsedu vlády na jednání Evropské rady.

Větší zdanění hazardu

Prosazení návrhu novely zákona o loteriích a jiných podobných hrách jedním z posledních velkých a dosud nenaplněných závazků vlády. Cílem novely je snížit negativní efekty hazardu na společnost a hráče. Zároveň se dodatečným výnosem posílí příjmy státního rozpočtu.

Novela je prvním krokem chystané komplexní vládní úpravy hazardu. Vládní návrh zákona o hazardních hrách a zákona o dani z hazardních her pak má nabýt účinnosti od začátku roku 2017.

Více peněz za pracovní úrazy a nemoci z povolání zaměstnanců

Vláda se dnes vrátila k návrhu nařízení o odškodňování bolesti a ztížení společenského uplatnění způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání. Před projednáním ho zkonzultovala se sociálními partnery na jednání tripartity.

Úprava zvyšuje hodnotu bodu, podle kterého se určuje výše náhrady újmy, ze současných 120 na 250 korun. Jde o první navýšení po mnoha letech, protože předchozí vlády nechávaly úroveň bodu na hodnotě z roku 2001. Poškozený zaměstnanec se také k odškodnění dostane mnohem rychleji. Komentář předsedy vlády naleznete na /cz/clenove-vlady/premier/projevy/premier-sobotka-zlepsujeme-pracovni-podminky-zamestnancu--vlada-zdvojnasobi-nahrady-za-pracovni-urazy-a-nemoci-z-povolani-135773/.

Mandát pro předsedu vlády na Evropskou radu

Výbor pro evropské záležitosti dnes schválil také mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na jednání Evropské rady ve dnech 15. a 16. října 2015 v Bruselu. Ještě před konáním summitu se ve středu sejde se stálým předsedou Donaldem Tuskem.

Příští jednání vlády bude v Ústeckém kraji

Zasedání vlády v pondělí 19. října se uskuteční v Ústeckém kraji. Kabinet na něm bude řešit také téma těžebních limitů. Jde o druhé výjezdní zasedání vlády do krajů, kterými se snaží přiblížit problémům regionů a řešit je přímo na místě. První výjezdní zasedání proběhlo 22. července v Ostravě.

Dalšími body, které v pondělí projednala vláda, je například vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Brdy, Akční plán realizace strategie regionálního rozvoje ČR 2015-2016 či založení akciové společnosti Česká rozvojový, uzavřený investiční fond, a. s.. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie