Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

17. 10. 2018 10:07

Vláda schválila navýšení počtu policistů a rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury

Tisková konference po jednání vlády 17. října 2018.
Tisková konference po jednání vlády 17. října 2018.
Vláda Andreje Babiše na jednání ve středu 17. října 2018 schválila návrh na navýšení počtu policistů o 1 000 příslušníků. Odsouhlasila také rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury, který počítá s příjmy ve výši 86,3 miliardy korun, a novelu nařízení vlády o seznamech návykových látek, která reaguje na zářijovou kauzu otravy syntetickými kanabinoidy v Moravskoslezském kraji.

Policie České republiky od 1. listopadu 2018 přijme 1 000 nových příslušníků a 100 dalších občanských zaměstnanců. Vláda Andreje Babiše totiž schválila návrh na navýšení systemizace služebních míst Policie ČR, který předložil 1. místopředseda vlády a ministr vnitra Jan Hamáček. Noví policisté by měli nastoupit především do místních služeben Policie ČR po celé republice, posíleny budou také ochrana letišť a dalších objektů zvláštního významu, útvary boje proti terorismu, extremismu a další závažné kriminalitě či analytické útvary, přijati budou i noví odborníci na mezinárodní problematiku. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva vnitra.

Vláda schválila také rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury na rok 2019 a střednědobý výhled na roky 2020–2021. Na příští rok půjde na dopravní infrastrukturu celkem 86,3 miliardy korun, z toho 65,5 miliardy bude vyhrazeno z národních zdrojů, zbytek se předpokládá ze zdrojů Evropské unie. SFDI tedy pro příští rok dostane ze státního rozpočtu o 10,8 miliardy korun více než letos. Z těchto peněz chce vláda financovat všechny klíčové priority, ať již rozestavěné akce, tak i nově připravené projekty. Ministři řešili také finanční prostředky na pomoc krajům s opravami a modernizacemi silnic II. a III. třídy. Vláda uložila ministru dopravy a ministryni financí, aby do 15. února přišli s návrhem, jak zajistit potřebné 4 miliardy korun.

Kabinet odsouhlasil rovněž novelu nařízení vlády o seznamech návykových látek, kterou předložil ministr zdravotnictví. Novela především reaguje na nedávnou kauzu na Ostravsku, kdy se několik osob vážně intoxikovalo syntetickými kanabionidy. Pracovní skupina systému včasného varování před novými syntetickými drogami informovala Ministerstvo zdravotnictví, že mezi syntetickými látkami zachycenými v ostravském případu bylo i sedm nebezpečných látek, které dosud nebyly klasifikovány jako látky návykové. Ministerstvo je proto nově zařadilo na seznam a k nim doplnilo ještě látku cyklopropylfentanyl, kterou po členských státech nově požaduje kontrolovat Evropská komise. Doplnění těchto látek na seznam návykových látek stanovený nařízením vlády umožní orgánům činným v trestním řízení zamezit případné trestné činnosti při nelegálním zacházení i s těmito látkami a účinně postihovat porušení zákonů v této oblasti.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-17--rijna-2018-169020/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie