Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

7. 3. 2012 13:50

Vláda schválila některá opatření k dodržení schodku rozpočtu

K použití nespotřebovaných výdajů rozpočtu ústředních státních orgánů bude dávat souhlas premiér.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ministerstva a ústřední správní úřady budou muset žádat předsedu vlády o souhlas k použití nespotřebovaných výdajů rozpočtovaných na rok 2011 do rozpočtu na další léta. Použití těchto zbylých prostředků totiž zhoršuje deficit v daném roce. Vláda se proto rozhodla pro jejich omezení.

Příslušná organizační složka státu, která bude chtít svoje výdaje navýšit o nároky z předchozího roku, tak bude muset nejprve požádat ministra financí o vyjádření a poté předsedu vlády o souhlas.

Velké zakázky na poradenské či právní služby bude kontrolovat vláda

Ministr financí Miroslav Kalousek před jednáním vlády, 7. března 2012Ministerstva a další ústřední orgány státní správy budou mít nově také povinnost předkládat vládnímu kabinetu ke schválení veškeré smlouvy na dodávky konzultačních, poradenských nebo právních služeb, které budou chtít uzavírat u jednoho dodavatele, a to v hodnotě převyšující jeden milion korun během kalendářního roku.

Chceme vytvořit určitou brzdu tomu, aby se tyto smlouvy, které jsou někdy historicky velmi objemné, aby se jenom tak snadno a v zákulisí neuzavíraly,“ vysvětlil na tiskové konferenci po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Návrh předložený ministrem financí Miroslavem Kalouskem si klade za cíl přispět k dodržení schváleného deficitu státního rozpočtu na letošní rok. Další části návrhu budou předmětem jednání ještě na poradě ekonomických ministrů či koaličních jednání.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie