Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

9. 3. 2015 19:05

Vláda schválila novelu o významné tržní síle, která pomůže více chránit zemědělce, potravináře i spotřebitele

Vláda ČR schválila návrh zákona o významné tržní síle při prodeji zemědělských a potravinářských produktů a jejím zneužití. Novela, kterou předložil předseda vlády Bohuslav Sobotka, pomůže chránit zemědělce a potravináře při prodeji jejich produktů.

Vláda plní své závazky z programového prohlášení a maximálně podporuje co nejúčinnější regulaci, která zabrání zneužívání významné tržní síly. Návrh novely, předložený premiérem Bohuslavem Sobotkou a předsedou ÚOHS Petrem Rafajem, jasněji vymezuje předmět úpravy a používané pojmy, což umožní Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže zákon jasněji aplikovat a zrychlit vedení případných správních řízení. Novela zároveň ruší stávající nepřehledné přílohy.

Schválený návrh zákona také jasněji stanovuje úpravu i používané pojmy s cílem odstranit nejasnosti v současné právní úpravě a pomůže chránit dodavatele zemědělských a potravinářských produktů před zneužitím dominantních obchodních řetězců. V konečném důsledku ochrání novela rovněž všechny spotřebitele. Novela zákona byla před projednáním vládou diskutována rovněž se sociálními partnery na jednání tripartity.

Významnou tržní sílu vymezuje jako takové postavení odběratele, v jehož důsledku si odběratel může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin nebo přijímáním nebo poskytováním služeb s nákupem nebo prodejem potravin souvisejících.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie