Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

6. 4. 2011 12:35

Vláda schválila novelu o znalcích a tlumočnících

Cílem je zajistit účinnější státní dohled nad činností znalců, tlumočníků a znaleckých ústavů.

Jako klíčové téma v oblasti justice a spravedlnosti máme novou právní úpravu výkonu činnosti znalců a tlumočníků. Čtyřicet let stará pravidla jsou neefektivní. Soudní znalci svými znaleckými posudky velmi výrazně ovlivňují to, jak soud v dané při rozhodne. Je to zároveň jedno z protikorupčních opatření – dát jasná pravidla pro výkon tohoto důležitého povolání,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Návrh je plněním Programového prohlášení vlády. Cílem je zajistit účinnější státní dohled nad činností znalců, tlumočníků a znaleckých ústavů a dosáhnout tak vyšší kvality znaleckých posudků a tlumočnických úkonů, které mají významný vliv na rychlost a kvalitu soudního rozhodování.

Zavádí postih znalců, tlumočníků a znaleckých ústavů za porušení povinností vyplývajících ze zákona, a to ve formě pokuty za správní delikt, popřípadě vyškrtnutím ze seznamu. Správní delikty jsou rozděleny na závažné a méně závažné a jsou za ně stanoveny sankce v podobě pokuty (do 50 000 Kč za méně závažné přestupky a do 100 000 Kč za závažné přestupky znalců a tlumočníků, do 100 000 Kč za méně závažné správní delikty a do 200 000 Kč za závažné správní delikty znaleckých ústavů).

Dále se rozšiřují podmínky pro jmenování znalcem nebo tlumočníkem a upravuje se možnost pozastavení práva vykonávat činnost znalce nebo tlumočníka a zánik tohoto práva. Novela dále zavádí podmínku mlčenlivosti i po skončení znalecké a tlumočnické činnosti a stanoví podmínky pro pozastavení práva vykonávat činnost znalce nebo tlumočníka a pro zánik práva vykonávat znaleckou a tlumočnickou činnost.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie