Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

5. 6. 2017 16:50

Vláda schválila novou koncepci Policie ČR, zmocněncem pro kandidaturu na přemístění sídla agentury EBA do Prahy je Karel Dobeš

Tisková konference po jednání vlády, 5. června 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 5. června 2017.
Na schůzi v pondělí 5. června 2017 odsouhlasila vláda Bohuslava Sobotky vytvoření funkce vládního zmocněnce pro kandidaturu ČR na umístění Evropského orgánu pro bankovnictví (EBA). Do nové funkce byl současně zvolen Karel Dobeš. Kabinet odsouhlasil také novou koncepci Policie ČR do roku 2020, strategii zástupce státu na valné hromadě ČEZ, záměr podpořit obranyschopnost obyvatelstva a návrhy na jmenování nových profesorů. Premiér rovněž jmenoval ministra životního prostředí Richarda Brabce 1. vicepremiérem.



Nová koncepce Policie ČR, kterou vláda na návrh ministra vnitra Milana Chovance schválila, je strategickým dokumentem, který by měl dát Policii ČR mantinely dalšího rozvoje do roku 2020. „Je to velice ambiciózní projekt rozvoje policie a naše vláda ho jednoznačně podpořila. Odráží nejnovější trendy ve výcviku i vybavení, reflektuje vývoj trestné činnosti, nové hrozby vnitřní bezpečnosti, personální nároky k zajištění dostupnosti služeb policie atd.,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka. Schválená koncepce se věnuje také podpoře vědy, výzkumu a inovací, identifikaci a řešení nových hrozeb, jako jsou třeba ochrana jaderných elektráren či kybernetická kriminalita, boji proti terorismu či neméně důležité prevenci kriminality.

Vláda jmenovala zmocněnce pro EBA

Vláda rozhodla o zřízení funkce zmocněnce pro kandidaturu České republiky na nové sídlo Evropského orgánu pro bankovnictví. V současnosti sídlí EBA v Londýně, její stěhování je nevyhnutelné v souvislosti s brexitem a vláda Bohuslava Sobotky již v únoru projevila zájem o její přesídlení do Prahy. Vytvoření funkce zmocněnce je dalším krokem ke kandidatuře. Vláda jím jmenovala Karla Dobeše, který své kvality prokázal již tím, že jako vládní zmocněnec koordinoval úspěšnou kandidaturu Prahy na sídlo agentury GSA, která zajištuje provoz navigačního systému Galileo.

Příprava valné hromady ČEZ

Vláda se rovněž seznámila s informací ministra financí Ivana Pilného o přípravě a konání valné hromady ČEZ. Na návrh předsedy vlády Bohuslava Sobotky uložila zmocněnému zástupci státu, aby na valné hromadě hlasoval pouze pro návrhy pořadu valné hromady schválené dozorčí radou. Vláda tak rozhodla například o zafixování výše dividendy na 33 korun za akcii. Podle premiéra Sobotky je to krok, kterým vláda posiluje transparentnost výkonu vlastnických práv státu ve společnosti ČEZ a který zároveň zamezí možným spekulativním výkyvům kurzu akcií ČEZ.

Dobrovolná účast obyvatel na zajišťování obrany státu

Vláda také na návrh ministra obrany Martina Stropnického odsouhlasila základní koncept, podle nějž bude Ministerstvo obrany formulovat obrysy zcela nového zákona o dobrovolné účasti obyvatel na zajišťování obrany státu. Tento zákon by měl umožnit občanům, kteří o to projeví zájem, se kvalitně a systematicky připravovat na případnou obranu republiky. Vláda chce využít současné vlny zájmu, kterou přinejmenším část obyvatelstva, sdružená do spolků či sportovních klubů, o přípravu k obraně státu projevuje, a dát jí institucionální rámec.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-5--cervna-2017-157030/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie