Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 1. 2010 18:12

Vláda schválila novou vakcinační strategii

Vláda na dnešním pravidelném jednání schválila mj. protikorupční balíček, novou vakcinační strategii či zapojení leteckých společností do systému emisních povolenek

Kabinet Jana Fischera dnes schválil návrh zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Návrh, který kabinetu předložil ministr životního prostředí Jan Dusík, ukládá leteckým společnostem omezení produkce oxidu uhličitého. Letecké společnosti, které se účastní provozu na letištích na území Evropské unie, se takto zapojí do systému obchodování s emisními povolenkami. Zařadí se tak vedle velkých elektráren a průmyslových podniků, které v tomto systému obchodování již jsou. Určitou část povolenek budou letečtí dopravci dostávat, další si budou moci zakoupit na aukcích. Tato novela má stabilizovat emise z letecké dopravy na úrovni průměru emisí roku 2004 až 2006. Letecká doprava se díky svému rychlému nárůstu stává jedním z nejvýraznějších zdrojů emisí skleníkových plynů.

Ministři dnes odsouhlasili návrh na tzv. protikorupční balíček. Tato úprava trestního řádu nově zavádí institut korunního svědka, který by tomu, kdo se podílel na závažné trestné činnosti, zaručoval beztrestnost výměnou za klíčové svědectví, a to za předpokladu, že svědek vydá prospěch z trestné činnosti, nesmí v této trestné činnosti pokračovat a také bude povinen nahradit vzniklou škodu. Jeho svědectví musí ovšem vést k usvědčení pachatele. Institut korunního svědka se týká všech, kterým soud vyměřil trest odnětí svobody s horní hranicí trestní sazby minimálně osm let a dále těch, kteří mají podle ministerstva vnitra vysoký korupční potenciál. Jsou jimi především pachatelé, kteří vyvíjeli trestnou činnost v insolventním řízení, sjednávali výhody při zadávání veřejných zakázek, zneužili pravomoci veřejného činitele či se dopustili korupce. Dalším institutem, který tato novela zavádí je protikorupční agent, který by fungoval v roli pozorovatele korupčního jednání. Nemá se však stát jeho iniciátorem. Podmínkou pro užití agenta je, aby se osoba dopustila trestného činu i bez agentova přičinění. Novela, kterou předložil ministr vnitra Martin Pecina, také rozšiřuje možnosti policejních odposlechů. Okruh trestných činů, u kterých je bude možno použít, se na základě této novely zvětší, protože trestní zákoník zvýšil hranici pro zvlášť závažné zločiny z osmi na nejméně deset let vězení v horní hranici trestní sazby. Díky tomu došlo k vyřazení řady skutkových podstat z kategorie zvlášť závažných trestných činů. Podle ministra Peciny by odposlechy bylo podle novely možné použít jen u těch zločinů, kde horní hranice trestní sazby odpovídá minimálně osmi letům trestu odnětí svobody. Podle návrhu novely trestního řádu by též došlo ke zrušení omezení přístupu policistů k informacím z daňového řízení, ke kterému by došlo počátkem roku 2011 podle stávající úpravy. Při tvorbě zavedení institutu korunního svědka i institutu agenta provokatéra vycházel ministr vnitra Martin Pecina z praxe ostatních zemí. Předseda Legislativní rady vlády Pavel Zářecký doporučil kabinetu schválení tohoto balíčku a zároveň vybídl Sněmovnu k jeho urychlenému schválení již v prvním čtení.

Vláda Jana Fischera se dnes také kladně vyjádřila k vakcinační strategii pro očkování proti prasečí chřipce, která rozšiřuje okruh osob majících nárok na vakcínu. Jedná se o další osoby se zdravotním rizikem a větší počet jak zdravotnických pracovníků, tak zaměstnanců nezbytných veřejných služeb, jimiž jsou policisté, hasiči či vojáci. Vakcinace, která probíhá již od listopadu 2009, bude nyní k dispozici dalším pacientům, kteří trpí srdečními chorobami, diabetikům léčeným inzulínem včetně dětí od deseti let, vozíčkářům s nervosvalovým postižením, kteří mají dýchací potíže, dále pacientům psychiatrických léčeben a léčeben pro dlouhodobě nemocné. Nový návrh vakcinační strategie, který dnes kabinetu předložila ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, počítá také s očkováním všech zdravotníků včetně pracovníků lékáren a zdravotně sociálních služeb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie