Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

3. 11. 2010 19:35

Vláda schválila odškodnění účastníků protikomunistického odboje

Premiér s ministry také řešil podnět Rady vlády k vyrovnání situace sirotků.

„Považuji za velmi důležité, že vláda jednoznačně podpořila senátní návrh zákona o účastnících protikomunistického odboje a účastnících odporu proti komunismu. Podpora tohoto zákona je přímo zmíněná ve vládním programovém prohlášení a v koaliční smlouvě. Je to postoj vlády, který není překvapivý a je potvrzen dnešním hlasováním tady na vládě,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

Cílem návrhu je odškodnit a ocenit účastníky protikomunistického odboje a aktivní účastníky odporu proti komunistickému režimu. Jde především o morální uznání všech, kteří se postavili proti komunistickému režimu.

Vláda se také zabývala podnětem Rady vlády k vyrovnání situace sirotků, kteří jsou v současnosti znevýhodnění tím, že jejich zemřelý rodič nesplnil zákonné podmínky nároku na vlastní starobní nebo invalidní důchod. Tito sirotci pak nemají nárok na sirotčí důchod.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Ekonomickou situaci osiřelého dítěte je navíc třeba posuzovat komplexně, i s ohledem na to, že ne každý sirotek byl za života svého zemřelého rodiče zajištěn ekonomicky z jeho prostředků (tedy ne každý takový rodič plnil vůči dítěti vyživovací povinnost).

„Ministr práce a sociálních věcí vypracuje analýzu důsledků nepřiznání sirotčího důchodu na sociální situaci jednotlivých typů rodin a následně předloží vládě návrh na řešení sociální situace těchto rodin, a to vše v termínu do 30.6.2011,“ řekl na tiskové konferenci Petr Nečas.

Vláda také schválila odvolání 8 členů Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky, kterým končí funkční období. Vláda dále schválila odvolání celkem 11 členů Správních rad zaměstnaneckých pojišťoven, kterým rovněž v 10 případech končí funkční období a jeden člen ukončil pracovní poměr na Ministerstvu zdravotnictví. Vláda zároveň jmenovala 9 členů Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky a celkem 11 členů Správních rad zaměstnaneckých pojišťoven.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie