Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 1. 2021 17:56

Vláda schválila pomoc provozovatelům lyžařských středisek, studenti nemusí danit odměny za práci během pracovní povinnosti

Tisková konference po jednání vlády, 11. ledna 2021.
Tisková konference po jednání vlády, 11. ledna 2021.
Provozovatelé lyžařských středisek dostanou odškodné za dobu, kdy nemohou v důsledku nařízení vlády provozovat své vleky a lanovky. Spuštění příslušeného dotačního programu Ministerstva průmyslu a obchodu schválila vláda na jednání v pondělí 11. ledna 2021. Rozhodla také, že studenti a další osoby, které pracovaly buď v důsledku nařízené pracovní povinnosti, nebo i dobrovolně v rámci krizových opatření vlády, nebudou muset odměny za tuto práci zdanit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypíše ještě během ledna výzvu na příjem žádostí o podporu v novém programu podpory podnikatelů Covid – Sport III Lyžařská střediska. O finanční kompenzaci ve formě dotace na provozní náklady budou moci v tomto programu požádat podnikatelé, kteří jsou vlastníky nebo provozovateli ski areálů v České republice, které byly krizovým opatřením vlády od 27. prosince v rámci boje proti pandemii koronaviru uzavřeny.

Vláda schválila, že výše podpory na jednoho příjemce se bude odvíjet od počtu a struktury přepravních zařízení, přičemž podle typu vleku či lanovky bude činit od 210 do 530 korun za den v období od 27. prosince 2020 do 22. ledna 2021 a nemůže přesáhnout polovinu běžného průměrného denního nákladu provozu střediska za uplynulé dvě sezony. Ministerstvo průmyslu a obchodu na tento program vyčlení miliardu korun. Více v tiskové zprávě MPO.

Kabinet se také shodl na tom, že studenti, kteří pracovali v rámci uložené pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci, a také všechny osoby, jež dobrovolně pomáhaly v rámci krizových opatření vlády po dobu platnosti nouzového stavu, nebudou muset platit daň z příjmu z peněžní náhrady, kterou za tuto práci dostali. Vláda uložila místopředsedkyni vlády a ministryni financí, aby příslušné rozhodnutí připravila. Toto prominutí daně z příjmů se bude vztahovat i na peněžní náhrady za splnění pracovní povinnosti nebo pracovní výpomoci v budoucnu, pokud bude uložena ze stejného či obdobného důvodu.

Vláda se zabývala situací v pohřebnictví, kdy se některá krematoria ocitla na hranici svých kapacit. Vláda proto přijala krizové opatření, které s účinností od 12. do 22. ledna zakazuje zpopelňovat těla osob zemřelých mimo území České republiky, které nebyly státními občany České republiky ani neměly trvalý pobyt na území České republiky s výjimkou těl zemřelých, které se k dnešnímu dni nacházejí na území České republiky. Více v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Kromě bodů, které se týkaly pandemie koronaviru, se vláda zabývala rovněž běžnou agendou. Posoudila tři žádosti o investiční pobídky, přičemž souhlasila s jejich poskytnutím firmám rPET InWaste, s. r. o., a Wandera CZ, s. r. o., které splnily požadovaná kritéria. Naopak žádost firmy Sklopísek Střeleč, a. s., ministři odmítli, protože investiční akce bude realizována v rozvinutém regionu s nízkou mírou nezaměstnanosti, nevykazuje dostatečnou přidanou hodnotu a nenavazuje na vlastní výzkum žadatele.

Vláda také rozhodla, že i nadále nebude zatím usilovat o vstup do bankovní unie států eurozóny, schválila novou Státní politiku životního prostředí České republiky 2030 s výhledem do 2050 a akční plán Strategie regionálního rozvoje ČR 2021–2022.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/aktualne/vysledky-jednani-vlady-11--ledna-2021-186001/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie