Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 4. 2017 11:23

Vláda schválila pozici České republiky k vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU

Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky pokračuje v přípravách na vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU. Vláda dnes na úvod svého jednání schválila pozici, s níž půjde do úvodní části vyjednávání o brexitu. Předseda vlády zároveň tento týden ve středu vystoupí v Poslanecké sněmovně s projevem, který se bude zabývat právě odchodem Velké Británie z Evropské unie.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky pokračuje v důkladných přípravách na vyjednávání o vystoupení Velké Británie z EU. Na dnešním jednání schválila pozici, s níž půjde do úvodní části vyjednávání o brexitu.

Předseda vlády zároveň tento týden ve středu vystoupí v Poslanecké sněmovně s projevem, který se bude zabývat odchodem Velké Británie z Evropské unie a českou pozicí k vyjednávání.

Dnes schválená pozice k brexitu rozvíjí dosavadní východiska a reflektuje únorové společné prohlášení předsedů parlamentních stran. Zásadní prioritou je především jednotný postup sedmadvacítky. ČR rovněž sdílí společný postoj EU, že svobody vnitřního trhu jsou nedělitelné – vláda tedy odmítá případné britské snahy vyzobat si jen třešinky z dortu a zbytek nechat.

Česká vláda se v dnes schválené pozici pro vyjednávání o podmínkách vystoupení Velké Británie z EU soustředí na čtyři prioritní a pro naši zemi klíčová témata – volný pohyb osob a práva našich občanů, vzájemné obchodní vztahy, finanční vyrovnání a kontinuitu právního řádu,“ uvedl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

V oblasti volného pohybu osob a s tím souvisejících práv občanů žijících ve Velké Británii bude ČR usilovat o dojednání takových podmínek, které se budou co nejvíce blížit současné podobě režimu vzájemných vztahů. Pro ČR bude klíčové zajistit především kontinuitu práv pro Evropany, kteří v současnosti v Británii pracují a pobývají.

Co se týče finančního vyrovnání, vláda bude prosazovat, aby Velká Británie dostála svým závazkům vyplývajícím z Víceletého finančního rámce 2014–2020. Metodika finančního vyrovnání by měla být jednoznačná, spravedlivá a nezpochybnitelná.

V otázce právní kontinuity bude ČR usilovat, aby došlo k dokončení otevřených řízení ve vztahu k Velké Británii před Evropským soudním dvorem a aby právo EU, které zůstane ve Spojeném království v platnosti po vystoupení, bylo vykládáno konzistentně s EU.

Velmi důležitou kapitolou ve vyjednáváních o brexitu bude obchod. Vláda chce usilovat o zachování co nejužších vzájemných obchodních vztahů a zamezení vzniku překážek tarifního i netarifního charakteru. Cílem je vyjednat komplexní dohodu o volném obchodu, která umožní udržet i český export do Británie.

Dnes schválená pozice bude základem pro nadcházející jednání. Za EU bude zmocněna s Brity vyjednávat Evropská komise. Ta dostane k těmto jednáním mandát od Evropské rady, která se za tímto účelem sejde 29. dubna v Bruselu. Do té doby poběží řada pracovních jednání, která text mandátu pro Evropskou komisi připraví.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie