Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2020 10:54

Vláda schválila pravidla kurzarbeitu, podpořila i zaměstnávání hendikepovaných osob

Premiér Andrej Babiš během videokonferenčního jednání vlády o kurzarbeitu, 25. září 2020.
Premiér Andrej Babiš během videokonferenčního jednání vlády o kurzarbeitu, 25. září 2020.
Stát bude moci v nutných případech ohrožení ekonomiky dlouhodobě podpořit udržení zaměstnanosti formou příspěvku v době částečné nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeitu. Vláda Andreje Babiše na mimořádném jednání v pátek 25. září 2020 schválila návrh příslušné novely zákona o zaměstnanosti. Odsouhlasila také navýšení příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce o 800 korun na 13 600 korun.

V případech, že dojde k významnému ohrožení tuzemské ekonomiky či některého z jejích odvětví, například v důsledku ekonomické krize, živelní pohromy, ohrožení zdraví či masivního kybernetického útoku, bude moci vláda svým nařízením vyhlásit pro postižené zaměstnavatele tzv. kurzarbeit. Počítá s tím novela zákona o zaměstnanosti, jejíž návrh vláda Andreje Babiše schválila a pošle do Parlamentu se žádostí o projednání ve stavu legislativní nouze.

Pokud bude zákon schválen, budou moci zaměstnavatelé poslat své pracovníky, pro něž aktuálně nebudou mít práci, až na čtyři pracovní dny v týdnu na překážku v práci. Lidem, kteří budou pracovat v tomto režimu, vyplatí stát náhradu ve výši 70 procent předchozí čisté mzdy, přičemž maximem bude výše průměrné mzdy v národním hospodářství. V tomto režimu bude moci být zaměstnanec až 12 měsíců. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Vláda rovněž novelizovala nařízení o maximální částce příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce. Důvodem je zhoršující se postavení hendikepovaných osob na trhu práce během současné krize způsobené pandemií koronaviru. Osoby se zdravotním postižením jsou totiž jednou z nejvíce ohrožených skupin na trhu práce, která je významně limitována v přístupu k zaměstnání, a to právě s ohledem na zdravotní stav těchto osob a také s ohledem na vyšší náklady na nezbytná hygienická opatření na pracovištích těchto osob v období pandemie. Lidé se zdravotním postižením totiž patří do rizikové skupiny ohrožené nemocí covid-19.

Vláda proto rozhodla zvýšit motivaci zaměstnavatelů udržet tato pracovní místa tím, že navýšila státní příspěvek na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením na chráněném trhu práce ze stávajících 12 800 korun měsíčně na 13 600 korun, tedy o 800 korun, a to od 1. října. Ke stejnému navýšení už došlo letos od 1. ledna. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva práce a sociálních věcí.

Výsledky mimořádného jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-25--zari-2020-183768/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie