Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 4. 2020 20:49

Vláda schválila pravidla rozvolňování mimořádných opatření od 11. května, nouzový stav platí do 17. května

Členové vlády se na mimořádném zasedání opět zabývali opatřeními v boji proti koronaviru, 30. dubna 2020.
Členové vlády se na mimořádném zasedání opět zabývali opatřeními v boji proti koronaviru, 30. dubna 2020.
Vláda Andreje Babiše schválila na mimořádném jednání ve čtvrtek 30. dubna prodloužení nouzového stavu do 17. května. Ministři odsouhlasili také přesná pravidla pro další fázi rozvolňování mimořádných opatření od 11. května, návrh pomoci kulturním zařízením a umělcům a také návrh zákona, kterým bude zrušena daň z nabytí nemovitostí.

Nouzový stav bude v České republice platit do 17. května. O prodloužení doby rozhodla vláda Andreje Babiše na základě souhlasu uděleného Poslaneckou sněmovnou v úterý 28. dubna. Nouzový stav kvůli epidemii koronaviru trvá v České republice od 12. března. Současně byla automaticky prodloužena všechna opatření, která vláda z důvodu nouzového stavu přijala a zůstala v platnosti k dnešnímu dni.

Zároveň ministři odsouhlasili dílčí změny už platných mimořádných opatření a také pravidla, za jakých proběhne další velká vlna uvolnění platných restrikcí, která se má spustit od pondělí 11. května.

Vláda odsouhlasila od pátku 1. května výjimky z povinnosti nošení roušek na veřejnosti pro osoby se závažným duševním onemocněním. Roušku nebudou muset mít nasazenu také moderátoři a redaktoři televizních a rozhlasových pořadů, pokud budou ve studiu sami, herci a tanečníci v divadlech či při natáčení a děti mladší sedmi let při pobytu v mateřské škole či v dětské skupině. Více v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví.

Vláda schválila také výjimku z omezení počtu osob pro bohoslužbu v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze 5. května 2020, která se uskuteční k 75. výročí Pražského povstání. Této bohoslužby se bude moci zúčastnit až 60 osob.

Od 11. května pak vláda do již schváleného scénáře přidala například činnost muzeí a galerií, kin, divadel, cirkusů a podobných provozů, pokud dodrží stanovené limity a omezení. Pro tyto, ale i pro sportovní, náboženské, spolkové a další veřejné akce a také pro svatby či trénink sportovců bude platit mimo jiné omezení počtu zúčastněných osob na sto ve stejný čas, nebudou moci nadále využívat zázemí kromě toalet a budou muset splnit řadu hygienických podmínek včetně dodržování alespoň dvoumetrového odstupu mezi lidmi.

Jasná pravidla vláda nastavila také pro fungování kadeřnictví, pedikúr, masáží a dalších provozoven a také velkých nákupních center, která se budou moci 11. května rovněž otevřít. Současně k témuž datu bude zrušen zákaz zkoušení oděvů. Bude možný, stejně jako v případě obuvi, po předchozí dezinfekci rukou zákazníka a po vrácení v případě reklamace nebo z jiných důvodů bude muset být toto zboží před dalším nabídnutím zákazníkovi uloženo po dobu 24 hodin odděleně od ostatního zboží. Plné znění krizových opatření o zákazu maloobchodního prodeje a prodeje služeb a o omezení volného pohybu osob s účinností od 11. května 2020.

Částečně otevřít budou moci od 11. května také základní, střední a umělecké školy. Kromě již předem oznámených maturitních ročníků a závěrečných ročníků konzervatoří a vyšších odborných škol, individuální výuky například v jazykových školách a školní docházky ve školách při dětských domovech, výchovných a diagnostických ústavech budou moci do školy vyrazit i děti z devátých ročníků základních škol. Jejich účast ve škole bude dobrovolná, a to za účelem přípravy na přijímací zkoušky na střední školy, a stejně jako ostatní studenti budou muset děti při prvním vstupu do školy přinést čestné prohlášení, že netrpí příznaky nemoci covid-19. Pro všechny typy výuky včetně vysokoškolské pak bude platit omezení, že v jedné třídě či skupině nesmí být více než 15 osob. Nový harmonogram uvolňování v oblasti školství naleznete na http://www.msmt.cz/harmonogram-uvolnovani-opatreni-v-oblasti-skolstvi.

Ministři rovněž rozhodli o dílčí úpravě pravidel pro překračování hranic pro pendlery od 1. května 2020. Těm bude nově stačit prodělaný test na covid-19 s negativním výsledkem na každých 30 dnů, nikoliv na 14 dnů jako dosud. Pokud se tímto potvrzením nebudou moci prokázat, budou mít možnost ho příslušné krajské hygienické stanici předložit zpětně do 72 hodin a v případě negativního nálezu nebudou muset absolvovat povinnou karanténu. Příslušné krizové opatření.

Vláda odsouhlasila také navýšení prostředků na platy zaměstnanců bezpečnostních sborů a ozbrojených sil ve služebním poměru Vězeňské služby ČR o 52,9 milionu korun. Peníze budou určeny na odměny související se zvýšenými pracovními nároky v době koronavirové krize. Vězeňské službě se mimo jiné důsledným prováděním přijatých opatření podařilo zabránit proniknutí nemoci covid-19 mezi tuzemské vězně. Dalších 16,65 milionu korun uvolnila vláda na pokrytí výdajů, které měla Vězeňská služba se zajištěním výroby osobních ochranných prostředků.

Vláda projednala také několik důležitých legislativních návrhů. Schválila návrh zákona, kterým by měla být zrušena daň z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětným účinkem. Daň ve výši 4 procenta z celkové kupní ceny nebude muset zaplatit každý, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019, a pokud už tuto daň zaplatil, bude mu vrácena. Byl ale prodloužen časový test pro příjmy z prodeje nemovitých věcí neurčených k vlastnímu bydlení, a to z pěti na deset let. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Vláda schválila také Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí České republiky pro období 2021 až 2023 a související Konvergenční program České republiky, který bude předložen Evropské komisi a Radě Evropské unie. Vláda počítá, že v roce 2021 dosáhnou výdaje státního rozpočtu 1 792 miliard korun, v roce 2022 1 811 miliard korun a v roce 2023 1 825 miliard korun. Strukturální saldo by tak mělo v roce 2021 dosáhnout minus 4 procent HDP. Více v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Ministři odsouhlasili i návrh zákona o některých opatřeních ke zmírnění dopadů epidemie SARS-CoV-2 na oblast kulturních akcí, který má pomoci české kultuře. Podobně jako v případě cestovních kanceláří by pořadatelé kulturních akcí mohli zákazníkovi, který si už zakoupil vstupenku na akci s předpokládaným termínem konání do 31. října 2020, namísto vrácení peněz nabídnout voucher na náhradní akci nebo stejnou akci pořádanou v náhradním termínu. Další informace obsahuje tisková zpráva Ministerstva kultury.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-30-dubna-2020-181279/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie