Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2018 13:26

Vláda schválila projekt oslav 100 let československé státnosti a nový systém oceňování úspěšných pedagogů, studentů a sportovců

Před jednáním vlády, 23. května 2018.
Před jednáním vlády, 23. května 2018.
Vláda Andreje Babiše na zasedání ve středu 23. května 2018 odsouhlasila projekt významných akcí spojených s oslavami letošního jubilejního roku české státnosti Společné století a jmenovala Zdeňka Nováka jejich vládním koordinátorem. Rozhodla také o změnách v oceněních udělovaných Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, do nichž bylo nově přidáno mj. i ocenění pro úspěšné české olympioniky a paralympioniky.

Vláda schválila projekt oslav významných výročí letošního jubilejního roku české státnosti Společné století a jmenovala Zdeňka Nováka vládním zmocněncem pro koordinaci tohoto projektu. Oslavy jsou organizovány ve spolupráci se Slovenskou republikou a zahrnují výběr 24 nejvýznamnějších akcí ze 167, které pořádají ministerstva zahraničních věcí, ministerstva vnitra, ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva kultury, Akademie věd České republiky a Ústavní soud. Vybrané akce vláda označila za významné kulturní projekty, na nichž se předpokládá účast ústavních činitelů.

„Dvě stěžejní akce se uskuteční 28. října. Budeme zvát státníky a od rána až do večera by měly v Praze proběhnout hlavní oslavy, takže jsem požádal nového pana zmocněnce, aby mi předložil minutovník. Bude otevřena Česko-slovenská a Slovensko-česká výstava v Praze a ukážeme lidem nově zrekonstruované Národní muzeum. Další velkou akcí je Všesokolský slet 1. července,“ vyjmenoval premiér Andrej Babiš.

Projekt oslav odstartovalo zahájení Česko-slovenské a Slovensko-české výstavy na Bratislavském hradě 26. dubna za účasti českého premiéra Andreje Babiše a slovenského předsedy vlády Petera Pellegriniho. Slovenský premiér na oplátku v sobotu 26. května zavítá do Brna na zahájení kulturního festivalu u příležitosti 100. výročí vzniku Československa s názvem RE:PUBLIKA.

„Zahájení se zúčastním společně se slovenským panem premiérem. Bude zde vystavena Slovanská epopej a proběhnou tu také další konzultace s občany ohledně Evropské unie, které jsme začali 10. května,“ konstatoval premiér Babiš.

Kabinet Andreje Babiše rovněž schválil nový systém oceňování studentů, vědců, dětí a mládeže, sportovců a pedagogů a dalších subjektů působících v oblasti vzdělávání, který navrhlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. Nové nařízení vlády ruší dvě neaktivní ocenění a sedm nových ocenění naopak zavádí. Nejvýznamnější novinkou je Ocenění ministra školství, mládeže a tělovýchovy za medailové umístění na olympijských a paralympijských hrách, které nově umožní oceňovat úspěšné české olympioniky a paralympioniky. Ti nejlepší z nich mohou být odměněni až částkou 2,5 milionu korun.

Ministerstvo bude nově také oceňovat i další mimořádné úspěchy českých sportovců, ale také úspěšné žáky a studenty především technických oborů, občany za statečnost v boji proti zlu a nenávisti či třeba mimořádné počiny v oblasti práce s dětmi a mládeží. Další informace naleznete v tiskové zprávě MŠMT.

Vláda mimo jiné projednala i poslanecký návrh novely zákona o vnitrozemské plavbě. Po delší diskuzi k němu přijala nesouhlasné stanovisko. Ministrům se nelíbilo, že předkladatelé navrhují umožnit vodákům a dalším lidem na plavidlech bez pohonu beztrestně konzumovat alkoholické nápoje či jiné návykové látky.

„Vodáci by měli absolutně neomezenou možnost konzumovat alkohol a další návykové látky. My si myslíme, že je třeba řešit to po vzoru některých jiných států. Chtěli bychom předložit návrh zákona s určitou tolerancí, který by se týkal nejen vodáků, ale i cyklistů či lyžařů. Chápeme, že tito lidé mají chuť dát si třeba pivo v nějaké rozumné míře, proto to chceme předložit v akceptovatelné formě,“ vysvětlil předseda vlády Babiš.

Vláda odsouhlasila také koncepci boje proti organizovanému zločinu. Dokument obsahuje celkem sedm strategických a 22 specifických cílů, které mají státu pomoci bojovat s tímto nežádoucím jevem. Ministerstvo vnitra si od nové koncepce slibuje mj. zvýšení efektivity vyšetřování těchto trestných činů, zlepšení spolupráce mezi jednotlivými subjekty a také na mezinárodní úrovni či zlepšení personálního zabezpečení. Mezi úkoly je rovněž příprava koncepčního dokumentu pro odhalování trestné činnosti v oblasti životního prostředí. Dvouleté akční plány, které jsou novinkou, mají přispět k lepší kontrole plnění úkolů a také k možnosti lépe reagovat na nové hrozby.

Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-23--kvetna-2018-165970/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie