Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 5. 2016 18:00

Vláda schválila protikuřácký zákon i rekordní rozpočet na vědu

Tisková konference po jednání vlády 30. května 2016.
Tisková konference po jednání vlády 30. května 2016.
Kabinet Bohuslava Sobotky na své schůzi 30. května 2016 projednal a odsouhlasil navýšené střednědobé výdajové rámce na léta 2017 až 2019. Vláda zároveň rozhodla o rekordním růstu rozpočtu na vědu a o zvýšení plateb za státní pojištěnce do veřejného zdravotního pojištění. Přijat byl i upravený protikuřácký zákon a soubor opatření proti suchu.

Protikuřácký zákon zamíří znovu do sněmovny

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček dnes na žádost předsedy vlády znovu na vládě předložil zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který minulý týden zamítla poslanecká sněmovna. Vláda tento takzvaný protikuřácký zákon, který zohlednil i některé konstruktivní návrhy přijaté poslanci, opět schválila.

Jde o jednu ze základních priorit, na které jsme se s koaličními partnery domluvili při vzniku vlády a definování cílů v rámci programového prohlášení. Proto věřím, že zákon už v Parlamentu znovu nezhavaruje a koaliční partneři se k jeho schválení postaví zodpovědně, aby mohl začít platit od roku 2017,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Zvýšení plateb za státní pojištěnce

Vláda Bohuslava Sobotky zároveň odsouhlasila další navýšení plateb za státní pojištence. Od ledna 2017 stoupne měsíční platba státu za děti, seniory a nezaměstnané z 870 korun na 920 korun. Systém veřejného zdravotnictví se tak posílí o 3,6 miliard korun.

Dodatečné příjmy mají umožnit splnění vládního slibu personálně stabilizovat nemocnice tím, že lékařům i sestrám vzrostou platy, aby byly konkurenceschopné a adekvátní míře jejich odpovědnosti. Část peněz bude ale použita i na léčbu pomocí nových technologií.

Rozpočet na vědu

Vláda se rozhodla pokračovat v cílevědomé podpoře výzkumu a vývoje jako dlouhodobé investice do budoucí konkurenceschopnosti České republiky. Kabinet Bohuslava Sobotky dnes proto schválil historicky nejvyšší rozpočet na výzkum a vývoj – přibližně 32,7 miliard pro příští rok, což je ještě o zhruba 3,7 miliardy více než letos.

O 700 milionů posílí výdaje na aplikovaný výzkum, který je přímo využitelný pro podnikatelskou sféru. Na základní výzkum připadne o půl miliardy korun více než v roce 2016. Více informací ke schváleným výdajům na vědu a výzkum.

Kabinet Bohuslava Sobotky dnes také schválil výdajové rámce pro nadcházející roky v maximální možné výši tak, aby se podařilo naplnit vládní priority a zároveň zachovat trend postupného snižování deficitu státního rozpočtu a byla zahájena debata o podobě státního rozpočtu na příští rok. K této otázce se kabinet vrátí v průběhu června. Dále vláda odsouhlasila sadu dlouhodobých opatření, které významně přispějí k omezení následků sucha, více na stránkách ministerstva zemědělství.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie