Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2007 10:28

Vláda schválila reformu, teď musí přesvědčit většinu sněmovny

Na svém včerejším zasedání vláda jednomyslně schválila první etapu reformy veřejných financí, která počítá se zásadní změnou daní, sociálních dávek či s regulačními poplatky ve zdravotnictví. Změny spojené do jednoho zákona bude během léta obhajovat ve sněmovně.

"Vyřešili jsme všechny problémy, všechny rozpory," prohlásil na tiskové konferenci premiér Mirek Topolánek.

Těžký boj čeká nyní ministry ve sněmovně. Osud reformního balíku, který je klíčový pro další existenci kabinetu, je vzhledem ke křehkému postavení koalice stále nejistý. Opozice jako celek ho odmítá, vážné výhrady znějí i z vládního tábora. Rozhodnuti nejsou ani Michal Pohanka a Miloš Melčák, kteří s Topolánkovou vládou uzavřeli dohodu o toleranci na celé volební období.

Před týdnem se ministři shodli na všech základních principech reformy, nedořešené či sporné do dneška zůstaly daňové výjimky, ekologické daně a poplatky u lékaře. Někteří členové vlády - především z řad lidovců a zelených - měly výhrady k tomu, aby u lékaře platily i děti starší tří let. Nakonec se nijak nezměnil původní návrh ministra zdravotnictví Tomáše Julínka, podle něhož se poplatkům vyhnou jen děti do tří let, děti umístěné v dětských domovech a polepšovnách, lidé v hmotné nouzi, odsouzené osoby se soudně nařízenou ochrannou léčbou a pacienti povinně léčení s infekčním onemocněním. Úkony spojené s těhotenstvím budou zdarma i pro nastávající maminky.

Od příštího roku by pacienti měli platit 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost, a to do výše 5000 korun ročně.

Minulou středu se vláda shodla, že se výjimky nebudou vztahovat na ekologické daně. Dnes však přistoupila na požadavek zelených, aby byly od ekologické daně osvobozeny domácnosti topící plynem. Budou tak zvýhodněny oproti lidem, kteří topí uhlím nebo elektřinou. Daň se nebude vztahovat ani na kombinovanou výrobu elektřiny a tepla pro vytápění domácností.

Kabinet se také shodl, že zůstane zachováno daňové zvýhodnění režijních jízdenek zaměstnanců drah. Ministr financí Miroslav Kalousek, který výhodu označil za nesystémovou, podle svých slov tuto politickou dohodu respektuje. Odbory chtějí v červnu proti vládním záměrům demonstrovat.

Reforma by měla v následujících letech státnímu rozpočtu ušetřit desítky miliard korun. Koalice plánuje sjednotit daň z příjmů na 15 procent - počítala by se ovšem z takzvané superhrubé mzdy zahrnující i sociální a zdravotní pojištění. Snížená sazba DPH se má z pěti zvýšit na devět procent. Vláda také plánuje, že firmy budou do roku 2010 platit z příjmů devatenáctiprocentní daň místo nynějších 24 procent.

Klíčovou součástí reformy je změna sociálního systému. Ministr práce Petr Nečas chce zastavit automatickou valorizaci sociálních dávek. Pravidelně by se měly zvyšovat jen penze. Zrušit by se mělo takzvané pastelkovné pro rodiče prvňáčků, snížit porodné, až na výjimky zrušit pohřebné, zásadně změnit nemocenskou či systém rodičovské dovolené.
klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie