Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

22. 6. 2016 17:56

Vláda schválila rozpočet navyšující platy i důchody

Tisková konference po jednání vlády 22. června 2016.
Tisková konference po jednání vlády 22. června 2016.
Kabinet Bohuslava Sobotky na své schůzi 22. června 2016 projednal a odsouhlasil rozpočet na příští rok, jenž umožní navýšit platy ve veřejném sektoru i starobní penze. Vláda také přijala premiérův návrh důslednější parlamentní i občanské kontroly zpravodajských služeb. Koalice zároveň rozhodla o flexibilnějším čerpání rodičovského příspěvku.

Schválená podoba rozpočtu na rok 2017 umožní pokračování v plnění vládních priorit při zachování tendence postupného snižování deficitu státního rozpočtu. Opět budou podpořeny příjmy domácností, zejména zvýšením platů zdravotníků o 10 %, objemu platů učitelů o 8 % a ostatních zaměstnanců veřejného sektoru o 5 %. Rozpočet počítá i s dalším zvýšením starobních důchodů o přibližně 200 Kč a s valorizací příspěvku na péči o 10 %.

Zároveň vzrostou prostředky na podporu exportu a také výdaje resortu vnitra určené na bezpečnost občanů. Rozpočet by měl současně posílit i příjmy obcí.

Návrh novely zákona o zpravodajských službách

Koalice dnes projednala a odsouhlasila návrh premiéra Bohuslava Sobotky, jenž přinese důslednější kontrolu českých zpravodajských služeb, čímž dojde k naplnění dalšího ze závazků vládního programového prohlášení. Dohledu parlamentu budou nově podléhat všechny tři zpravodajské služby. Navíc ještě vznikne nezávislý kontrolní orgán složený z veřejností respektovaných osob. Podobu těchto změn předseda vlády osobně předjednal se zástupci všech poslaneckých klubů.

Kabinet Bohuslava Sobotky již na začátku roku 2015 schválil rozšíření pravomocí zpravodajců jako součást vládní reakce na zhoršenou bezpečnostní situaci. Zároveň ale koalice přislíbila, že větší kompetence zpravodajských služeb bude doprovázet i zvýšení jejich kontroly.

Návrh novely zákona o státní sociální podpoře

Kabinet Bohuslava Sobotky dnes přijal návrh ministryně Michaely Marksové, který zavádí další opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života. Nově vláda nabídne flexibilnější čerpání rodičovského příspěvku. Maximální měsíční rodičovský příspěvek stoupne až na 70 % vyměřovacího základu příjmu, tedy do úrovně mateřské. Matky i otcové zároveň dostanou větší prostor pro vlastní volbu výše příspěvku a doby jeho vyplácení. Tento krok umožní zejména matkám dřívější návrat do zaměstnání, což ocení i firmy. Změny začnou platit již od příštího roku. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie