Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 1. 2017 15:22

Vláda schválila snížení ročního limitu doplatků na léky pro děti a seniory

Tisková konference po jednání vlády, 30. ledna 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 30. ledna 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky odsouhlasila na jednání v pondělí 30. ledna 2017 novelu zákona o veřejném zdravotním pojištění, která snižuje roční strop na doplatky za léčivé přípravky hrazené z veřejného zdravotního pojištění u dětí a seniorů. Schválila také mechanismus zvyšování plateb státu zdravotním pojišťovnám za tzv. státní pojištěnce do roku 2020 a ze zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů mj. vyňala povinnost sloužit 150 hodin ročně přesčas bez nároku na příplatek či náhradní volno.

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění snižuje roční strop pro doplatky na léky u dětí do 18 let a seniorů nad 65 let z původních 2 500 korun na 1 000 korun, a u věkové kategorie od 70 let dokonce jen na 500 korun ročně. Po překročení těchto limitů budou zdravotní pojišťovny svým klientům zaplacené doplatky vracet. Pro ostatní skupiny obyvatelstva zůstala hranice limitu nezměněna ve výši 5 000 korun.

„Zajištění kvalitní a dostupné péče je jednou z klíčových priorit vlády pod vedením ČSSD. Zdraví a kvalitní léky se nesmí stát nedostupným zbožím, které bude k dispozici jen pro nejbohatší. Naše vláda proto pomáhá těm, kteří pomoc potřebují, a dnes v tomto směru na návrh ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka udělala další důležitý krok. V případě rodin s dětmi do 18 let a seniorů nad 65 let se jedná o sociálně zranitelné skupiny obyvatelstva, a především u seniorů tvoří výdaje na zdravotní péči značnou část rodinného rozpočtu,“ zdůvodnil rozhodnutí vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Nový způsob stanovování výše plateb za státní pojištěnce

Druhou zásadní změnou v resortu zdravotnictví je vládou schválená novela zákona o pojistném na veřejném zdravotním pojištění. Spočívá v nastavení způsobu stanovení výše plateb státu za tzv. státní pojištěnce do roku 2020. Novela stanoví, že pro rok 2018 zůstane zachována stávající praxe vyhlášení částky formou nařízení vlády, v dalších dvou letech výši příspěvku za státního pojištěnce stanoví přímo zákon. Podle předkladatele novely, ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka, zajistí novinka každoroční pravidelné navyšování plateb o cca 3,5 miliardy korun, což dává celému systému veřejného zdravotního pojištění dlouhodobější jistotu a předvídatelnost.

Změna v započítávání přesčasů u příslušníků bezpečnostních sborů

Vláda schválila také novelu zákona o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů. Na návrh ministra vnitra Milana Chovance v ní dochází ke zrušení stávající praxe, kdy mají policisté, hasiči či celníci povinnost odsloužit 150 přesčasových hodin ročně v rámci běžného platu. Nově by i za tyto odsloužené přesčasy měli nárok na náhradní volno či příplatek za službu přesčas. Novela rovněž zavádí náborový příspěvek a zkušební dobu či umožňuje zrychlený služební postup středoškolsky vzdělaných příslušníků, kteří se osvědčili v praxi.

Cesta premiéra Bohuslava Sobotky na neformální setkání EU27 ve Vallettě

Vláda také schválila mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na neformální summit 27 členských států EU, který se uskuteční v pátek 3. února 2017 na Maltě. Tématem jednání lídrů EU budou vnější aspekty migrace a budoucnost EU. Prezidenti a premiéři 27 členských států se budou zabývat také přípravou březnového summitu v Římě u příležitosti 60. výročí podpisu zakládajících smluv. Evropští lídři by měli jednat i o řešení k omezení nelegální migrace na centrální středomořské migrační trase, a to především ve světle spolupráce se státy severní Afriky. Předmětem jednání bude rovněž zesílení boje proti pašerákům či prevence nelegální migrace.

Vláda dále schválila mj. také návrhy novel zákonů o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu či nařízení vlády, kterým se stanoví výše a způsob výpočtu poplatků za využívání rádiových kmitočtů a čísel a vzala na vědomí informaci o vyslání pěti instruktorů Policie ČR na výcvikovou misi do iráckého Bagdádu, kde budou školit tamní policisty v základních činnostech, které mohou uplatnit v boji proti teroristům z tzv. Islámského státu.

Kompletní výsledky jednání najdete na: /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-30--ledna-2015-153031/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie