Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 5. 2011 15:16

Vláda schválila součást balíku penzijní reformy

Jednomyslně dnes prošel návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty.

Vedle sjednocení sazeb DPH, ke kterým dojde v roce 2013, se také mění rozpočtové určení takto vybraných peněžních prostředků a zavádí se také kompenzace u daně z příjmu,“ vysvětlil premiér Petr Nečas s tím, že jde o politicky dohodnutý krok vládní koalice.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

V prvním kroku od 1. ledna příštího roku se zvýší snížená sazba daně z přidané hodnoty z 10 procentních bodů na 14 procent a od 1. ledna 2013 dojde ke sjednocení sazeb DPH na 17,5 procentech,“ připomenul změnu předseda vlády.

Se sjednocením daní dojde také ke změně koeficientů, které se týkají rozpočtového určení daní a změní se některé parametry u daně z příjmu.

Smyslem této změny je získat zdroje pro zvláštní účet rezervy na důchodovou reformu a je také zapotřebí upravit koeficienty tak, aby veškeré inkaso z této zvýšené daně šlo pouze na zvláštní účet rezervy pro důchodovou reformu nikoliv na jiné účely, neboť krajské a obecní rozpočty se důchodové reformy nepodílí,“ dodal ministr financí Miroslav Kalousek.

Součástí schváleného návrhu je i malá novela zákona o dani z příjmu, která kompenzuje sjednocení DPH rodinám s dětmi tak, že sleva na dani na jedno vyživované dítě se zvýší o 150 Kč, tzn. na jedno dítě získá rodina 1800 korun ročně.

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie