Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 2. 2016 16:29

Vláda schválila úpravu podmínek vzdělávání pro zdravotníky, má zabránit jejich odchodu do zahraničí

Tisková konference po jednání vlády 8. února 2016.
Tisková konference po jednání vlády 8. února 2016.
Kabinet Bohuslava Sobotky na svém zasedání v pondělí 8. února 2016 jednal například o změnách vzdělávání lékařů, které by měly zabránit častému odchodu především mladých lékařů do zahraničí. Diskutoval také o blížícím se summitu předsedů vlád zemí Visegrádské skupiny, Makedonie a Bulharska a setkání ministrů zahraničí V4 u příležitosti oslav 25. výročí vzniku Visegrádu.

Jednodušší vzdělávání pro zdravotníky

Vláda dnes schválila návrh novely zákona o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Novela stabilizuje a zkvalitňuje systém specializačního vzdělávání lékařů a pomáhá při naplňování závazku vlády rozvíjet kvalitní a dostupné veřejné služby.

Novela především zjednoduší a zkrátí dobu pro získání specializace. Sníží se také administrativní náročnost specializačního vzdělávání i počet základních akreditačních oborů. Vláda tímto opatřením reaguje na nedostatek lékařů a zdravotnického personálu v českých nemocnicích, který způsobují mimo jiné časté odchody lékařů do zahraničí.  

Návrhy na řešení britských požadavků na reformu EU

Členové vlády na začátku dnešního jednání diskutovali o návrzích na řešení britských požadavků na reformu Evropské unie, o kterých premiér Bohuslav Sobotka jednal v lednu s britským premiérem Cameronem. Představené návrhy směřují do čtyř oblastí – správa hospodářských věcí, konkurenceschopnost, suverenita a sociální benefity a volný pohyb osob.

Pro českou vládu nadále zůstává nejcitlivější část týkající se sociálních benefitů a svobody pohybu. Zásadní je, aby opatření v sociální oblasti platila pouze pro nově příchozí, nesmí být diskriminační a neměla by způsobit, že čeští občané budou mít horší podmínky než občané třetích zemí. Dohodnutý text nesmí podle vlády způsobit, že se budou otevírat nůžky mezi členy a nečleny eurozóny. V obecné rovině může ale Česká republika s předloženými návrhy řešení souhlasit, protože reflektuje i klíčové české požadavky.

V dalších dnech bude česká vláda konzultovat svoji pozici také s ostatními státy Visegrádské skupiny. Následně se budou britské požadavky projednávat na setkání Evropské rady příští týden v Bruselu. Tématu se bude premiér Sobotka věnovat také při jednání s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem dne 16. února v Praze.

V Praze se sejdou premiéři i ministři zahraničí zemí V4

Příští pondělí, 15. února 2016, se v Praze sejdou ke společnému jednání předsedové vlád zemí Visegrádské skupiny spolu s prezidentem Makedonské republiky a předsedou vlády Bulharské republiky. Na mimořádném summitu, který svolal premiér Bohuslav Sobotka, budou diskutovat o vzájemné spolupráci při řešení migrační krize a možné pomoci balkánským zemím.

Předsedové vlád si na summitu mimo jiné připomenou výročí 25 let od založení V4.

Dalšími body, o kterých dnes jednala vláda, jsou například novela autorského zákona, stanoviska k závěrům šetření Nejvyššího kontrolního úřadu či sobotní demonstrace, které se odehrály v Praze, a útok na sociální centrum Klinika.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Připojené dokumenty

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie