Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 4. 2013 15:58

Vláda schválila úspory ve výši 8,6 miliardy korun

Vláda projednala úsporná opatření v oblasti zjednodušení agend a zrušení duplicit ve státní správě pro rok 2014, jejichž realizace povede k úspoře téměř 8,6 miliardy korun.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Průběžná zpráva, kterou vláda projednala, navazuje na usnesení vlády z ledna letošního roku o exekutivních opatřeních. Ta nyní doplňuje o pět nových projektů nadresortního charakteru. Jejich harmonogram a obsah jednotlivých kroků bude rozpracováván v průběhu následujících měsíců.

Jedná se o následující projekty:

  1. sloučení Ministerstva průmyslu a obchodu a Ministerstva dopravy do nového Ministerstva hospodářství,
  2. vytvoření Agentury pro poskytování rehabilitací jako jediné instituce pro rehabilitaci a rekreaci příslušníků bezpečnostních a ozbrojených sborů,
  3. revizi výkaznictví, evidencí a sjednocení resortních statistických zjišťování,
  4. převedení činnosti Státní energetické inspekce na Českou obchodní inspekci, Energetický regulační úřad a Ministerstvo průmyslu a obchodu,
  5. vytvoření jednoho regulátora pro sektorová odvětví.

Premiér Petr Nečas poznamenal, že došlo k řadě redukčních kroků, ke kterým patří např. sloučení pozemkového fondu a úřadu v jeden státní pozemkový úřad od ledna letošního roku, s rychlým úsporným efektem: „Chci zdůraznit, že schválené a prováděné návrhy vedou k úspoře více než 8,5 mld. korun již pro příští rozpočtový rok,“ uvedl premiér Petr Nečas.

Tisková konference po jednání vlády, 10. dubna 2013

Ministr Petr Mlsna připomněl další úspory realizované v rámci jednotlivých resortů: „Úspory realizované vládou jenom uvnitř ministerstev dosahují stovek milionů korun,“ řekl ministr Mlsna.

Vláda pověřila jednotlivé zodpovědné ministry realizací projektů v gesci jejich úřadů. Přijatá opatření budou následně promítnuta do návrhu státního rozpočtu na rok 2014 a střednědobého výhledu na roky 2015 a 2016.

Vyhodnocení úsporných opatření realizovaných od ledna do dubna letošního roku bude vládě předloženo ke konci dubna.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie