Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 4. 2017 13:12

Vláda schválila valorizaci plateb státu do zdravotního pojištění a peníze pro úřad zajišťující kybernetickou ochranu ČR

Tisková konference po jednání vlády, 10. dubna 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 10. dubna 2017.
Vláda premiéra Bohuslava Sobotky schválila na jednání v pondělí 10. dubna 2017 zvýšení platby státu do systému veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce z 920 na 969 korun. Odsouhlasila také pozici České republiky pro nadcházející vyjednávání o brexitu a přijala novelu zákona o státním rozpočtu ČR na rok 2017, která vyhradí finanční prostředky pro činnost nově vznikajícího Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost.


Národní centrum pro informační a kybernetickou bezpečnost má podle schváleného zákona vzniknout k 1. červenci letošního roku osamostatněním současného Národního centra kybernetické bezpečnosti od Národního bezpečnostního úřadu. Aby mohl úřad začít samostatně fungovat, bylo třeba mu z už schváleného státního rozpočtu na letošní rok vyhradit příslušné prostředky. Vláda proto schválila novelu zákona, která ve státním rozpočtu vytváří novou kapitolu a přesune do ní 214 milionů korun z rozpočtu NBÚ.

Valorizace plateb za státní pojištěnce

Vláda Bohuslava Sobotky v souladu se svými předchozími kroky z letošního ledna schválila navýšení vyměřovacího základu pro platbu státu do systému veřejného zdravotního pojištění za tzv. státní pojištěnce z 6 814 korun na 7 177 korun. Tím se zvýší výše platby za jednoho státního pojištěnce z 920 na 969 korun, a do systému veřejného zdravotního pojištění tak příští rok přiteče navíc zhruba 3,5 miliardy korun. Peníze mají být určeny především na pokrytí plánovaného desetiprocentního navýšení platů ve zdravotnictví.

ČR bude mít ve vyjednáváních k brexitu čtyři priority

Vláda se zabývala rovněž evropskými otázkami, konkrétně schválila pozici ČR, s níž Česká republika půjde do úvodní části jednání o brexitu. „Česká vláda se v dnes schválené pozici pro vyjednávání o podmínkách vystoupení Velké Británie z EU soustředí na čtyři prioritní a pro naši zemi klíčová témata – volný pohyb osob a práva našich občanů, vzájemné obchodní vztahy, finanční vyrovnání a kontinuitu právního řádu,“ uvedl po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka. 

Na nákup výtvarných děl vznikne Akviziční fond

Kabinet Bohuslava Sobotky odsouhlasil také návrh ministra kultury Daniela Hermanna na vznik Akvizičního fondu, který by měl do budoucna zastřešovat systematické nákupy současného českého moderního umění. Jeho cílem je vytvoření muzejní a galerijní základny pro šířeji koncipovanou veřejnou podporu živého umění. Nákupy soudobého umění do státních muzeí a galerií by se měly dít na základě většinového konsensu odborné veřejnosti.

Stát odkoupí pozemky pod vodním dílem Skalička

Vláda se rovněž zabývala problematikou plánované výstavby vodního díla Skalička. Povodí řeky Bečvy patří z hlediska povodňových rizik k nejvíce exponovaným v celé ČR. Plánovaná protipovodňová opatření zahrnují i výstavbu vodního díla, které buď v podobě vodní nádrže, nebo poldru dokáže vodu zadržet. Vláda schválila, že za 590 milionů korun vykoupí zbývající pozemky, které mohou být zaplaveny. Celkem jde zhruba o 392 hektarů.

Kompletní výsledky jednání najdete na http://www.vlada.cz/cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-10--dubna-2017-155208/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie