Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 5. 2010 18:47

Vláda schválila vydání povodňových dluhopisů

Poslanecká sněmovna by vydání dluhopisů v hodnotě tří miliard korun měla posvětit tento týden ve čtvrtek

Jan Fischer po jednání vlády uvedl, že vláda požádala Poslaneckou sněmovnu, aby návrh zákona na vydání dluhopisů schválila ve stavu legislativní nouze na mimořádné schůzi tento týden ve čtvrtek. Povodňové dluhopisy od České republiky odkoupí Evropská investiční banka.

Mezi další velmi sledovaný bod dnešního jednání patřila dohoda státu s farmářkou Ludmilou Havránkovou ohledně jejích pozemků nutných k dostavbě dálnice D11. Vláda odhlasovala vyvlastnění pozemků. Hlavním důvodem podle vládního vyjednavače Michala Frankla byla nemožnost dohody se sestrou farmářky, které rovněž patří část pozemků nutných pro stavbu.

Vláda na dnešním jednání schválila koncepci české zahraniční rozvojové spolupráce pro období následujících sedmi let. Mezi pět prioritních zemí rozvojové spolupráce bude patřit Afghánistán, Bosna a Hercegovina, Moldavsko, Etiopie a Mongolsko. Do širšího okruhu pak patří Gruzie, Kosovo, Srbsko, palestinská autonomní oblast a Kambodža. Česká rozvojová pomoc bude směřovat zejména do oblastí životního prostředí, zemědělství, vzdělávání, rozvoje energetiky, lidských práv a dalších.

V souvislosti s povodněmi, které zasáhly severní Moravu, vláda na dnešním jednání schválila navýšení finančních prostředků v programu Podpora a prevence před povodněmi pro roky 2007 – 2013. Celkový objem prostředků by se měl zvýšit o jednu miliardu na celkovou částku 11,5 miliardy korun. Předkladatel, Ministerstvo zemědělství, chce peníze získat přesunem z jiného programu na úpravu a budování vodohospodářských staveb.

Mezi další dnes projednané body patří například způsob další územní ochrany zamýšleného plavebního koridoru Dunaj – Odra – Labe nebo záměr definitivního vypořádání sporu státu a katolické církve o Katedrálu Sv. Víta.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie