Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 8. 2007 10:44

Vláda schválila vyslání českého rekonstrukčního týmu do Afghánistánu či prodloužení termínu pro čerpání dotací na ekologické škody

Ministři na svém včerejším zasedání schválili například misi českých vojáků do Afghánistánu, podporu pro průmyslový výzkum či čerpání dotací na ekologické škody do roku 2017.

Vláda schválila vyslání českého provinčního rekonstrukčního tým (PRT) do jihoafghánské provincie Lógar. Na obnově země by se podle Ministerstva obrany mohli podílet kromě vojáků také civilní experti, které vyšlou například ministerstva zahraničí, průmyslu a obchodu či dopravy. Vojáci v současnosti působí spolu s Němci a Dány v rekonstrukčním týmu v provincii Badachšán na severu země. Tam se Češi zaměřují především na ochranu a patrolování. V Lógaru by se český tým měl více soustředit na rozvojové projekty. PRT by mohl v provincii vytvořit také příležitosti pro české firmy, které působí například v potravinářství. Lógar je totiž významným afghánským pěstitelem potravin. V případě českého působení v Lógaru by vojáci podle dřívějších informací činnost v Badachšánu pravděpodobně ukončili. Definitivní podoba nasazení českých vojáků v Afghánistánu pro příští rok by měla být známá až na podzim.

Kabinet ve středu také odsouhlasil novelu zákona o Pozemkovém fondu, díky níž bude moci fond bezúplatně převádět spravované pozemky pod silnicemi druhé a třetí třídy i pod místními komunikacemi krajům a obcím. Nynější situace, kdy jsou pozemky pod silnicemi státní, ale ve správě Pozemkového fondu, totiž podle vládní předlohy značně komplikuje situaci krajů při údržbě komunikací nižších tříd. Pozemkový fond už nyní převádí pozemky pod dálnicemi a silnicemi první třídy na Ředitelství silnic a dálnic, a to na základě žádosti nabyvatele, doložené souhlasem ministerstva dopravy.

Vláda dále schválila výměnu balíku akcií společnosti Pražská energetika (PRE), který spravuje ministerstvo práce a sociálních věcí, za podíl v polostátní energetické společnost ČEZ. Podle odhadů ministerstva by směnou získalo 0,5 až 0,55 procenta akcií ČEZ. Ty by měly pro ministerstvo větší význam než současný podíl v PRE. Akcie má podle ministerstva získat některý ze současných akcionářů PRE, mezi nimiž je například hlavní město Praha, společnost Honor Invest či Energie Baden-Württemberg. Ministerstvo získalo podíl v PRE v souvislosti s vládním usnesením z května 2002, a to pro účely důchodového pojištění. Za loňský rok obdrželo na dividendách nezdaněných téměř 196 milionů korun, upozorňuje ale na riziko, že majoritní akcionář může vytvořený zisk použít k dalším investicím, aniž by byla dividenda vůbec vyplacena.

Ministři se též shodli na prodloužení termínu pro čerpání peněz na sanaci ekologických škod po hornické a hutnické činnosti z původního roku 2008 na 2017. Peníze by se podle Ministerstva průmyslu a obchodu nestihly do konce příštího roku vyčerpat. "Vláda současně s vyhodnocením tohoto čerpání schválila další tranši ve výši čtyř miliard korun pro revitalizaci území postižených těžbou v Moravskoslezském kraji," řekl dnes ministr průmyslu a obchodu Martin Říman po zasedání kabinetu.

Na svém včerejším jednání vláda dále schválila uvolnění 3,8 milionu korun jako finanční odškodnění pro propuštěné zaměstnance společnosti ŽDB GROUP, kteří o práci přišli v souvislosti s restrukturalizací ocelářského průmyslu do 31. července 2007. Ministři rovněž hlasovali pro udělení příspěvku bývalým zaměstnancům zaniklé akciové společnosti Železárny a drátovny Bohumín, kterým ještě odškodnění přiznáno nebylo, a to ve výši devíti milionů korun. Tito zaměstnanci nebyli odškodněni, protože společnost Železárny a drátovny Bohumín změnila loni v srpnu právní strukturu na ŽDB GROUP.

Ministři ve středu rovněž odsouhlasili nový program na podporu průmyslového výzkumu a vývoje s názvem TIP (Technologie, Informační systémy, Produkty). Nový program, jehož předkladatelem je Ministerstvo průmyslu a obchodu, nahradí programy TANDEM a IMPULS, které končí v roce 2010. Program TIP bude nyní zaslán k posouzení Evropské komisi. Vyhlášen bude pravděpodobně v květnu 2008 a poskytnutí první podpory se předpokládá v roce 2009.

O týden naopak kabinet odložil novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného pracovního kodexu. Premiér Mirek Topolánek po jednání vlády řekl, že hodlá návrh doplnit o některé věci, které chce ještě projednat s odboráři. Norma se záměrně vyhýbá konfliktním tématům a vychází z dohody tripartity. Podle Ministerstva práce a sociálních věcí by novela měla odstranit především neprovázanosti s dalšími zákony, legislativně technické chyby a některé další nepřesnosti. Návrh zákona má opravnou a legislativně technickou povahu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie