Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

10. 5. 2017 16:19

Vláda schválila vyslání vojáků do Pobaltí, urychlení elektronizace státní správy i rámcové navýšení výdajů na vědu

Tisková konference po jednání vlády, 10. května 2017.
Tisková konference po jednání vlády, 10. května 2017.

Vláda Bohuslava Sobotky schválila na schůzi ve středu 10. května vyslání malého vojenského kontingentu na podporu preventivní mise NATO v Pobaltí. Odsouhlasila rovněž rozhodnutí zavést do konce roku 2018 na státních úřadech povinnost přijímat elektronické faktury a elektronická podání. Ministři rovněž souhlasili s navýšením výdajových rámců na výzkum, experimentální vývoj a inovace, s žádostí rozpočtového výboru poslanecké sněmovny na navýšení rozpočtu Technologické agentury ČR a schválili i Akční plán k provedení nedotačních opatření pro podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací.

Úplné elektronické podání a povinnost přijímat elektronické faktury ústředními orgány státní správy, které státním úřadům uložilo rozhodnutí vlády, znamená další pokrok v elektronizaci státní správy. Do konce roku 2018 by mělo na státních úřadech platit praktické naplnění hesla „obíhají data, ne občané“. Ústřední orgány státní správy jsou z technologického hlediska na realizaci úplného elektronického podání a elektronické fakturace připraveny, ale musí efektivněji nastavit své interní procesy.

 

„Jsem rád, že jsme splnili další opatření z Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu. Díky tomu můžeme pokračovat v digitalizaci české státní správy. Do konce září předložím vládě zprávu o připravenosti jednotlivých úřadů na zajištění elektronického podání a e-fakturace,“ uvedl koordinátor digitální agendy ČR Ondřej Malý.

Zřízení Výboru pro kybernetickou bezpečnost Bezpečnostní rady státu

Vláda rozhodla také o zřízení nového výboru Bezpečnostní rady státu. Výbor pro kybernetickou bezpečnost bude mít na starost oblast rizik spojených s kybernetickými útoky. Výbor bude mj. úzce spolupracovat se vznikajícím Národním úřadem pro kybernetickou a informační bezpečnost, jeho ředitel Dušan Navrátil se stane jeho výkonným místopředsedou. Je to další z kroků, kterými vláda Bohuslava Sobotky posiluje kybernetickou bezpečnost České republiky. Zřízení nového výboru Bezpečnostní rady státu nepřinese žádné nároky na výdaje ze státního rozpočtu.

Dvě vojenské jednotky vyrazí do Pobaltí

Česká republika se stane součástí mnohonárodních bojových uskupení členských států NATO pod hlavičkou Posílené předsunuté přítomnosti NATO v Pobaltí a Polsku. Důvodem jejich vzniku je zhoršená bezpečnostní situace na hranicích pobaltských států a Polska s Ruskem po ruské anexi Krymu a po vypuknutí bojů na východní Ukrajině. Vláda rozhodla přispět k obraně spojenců na východním křídle Aliance před možnou agresí vysláním mechanizované roty, která bude operovat v sestavě německého bojového uskupení v Litvě, a o minometné čety, jež bude působit v rámci kanadského bojového uskupení na území Lotyšska v termínu od 1. ledna 2018 do 31. ledna 2019. Celkem se bude jednat o zhruba 290 vojáků a potřebnou techniku a vybavení.

Zjednodušení a urychlení výstavby sítí vysokorychlostního internetu

Vláda schválila rovněž Akční plán k provedení nedotačních opatření pro podporu plánování a výstavby sítí elektronických komunikací. Jedná se o souhrn opatření, která mají podpořit plánování a výstavbu sítí vysokorychlostních elektronických komunikací. Rozvoj sítí elektronických komunikací představuje komplexní problematiku, která doposud v českém právním prostředí naráží na množství překážek, například v legislativě, v zastaralých normách, v byrokracii, v majetkových otázkách. Ministerstvo průmyslu má za úkol ve spolupráci s Českým telekomunikačním úřadem, Ministerstvem pro místní rozvoj, Ministerstvem financí, asociacemi operátorů a dalšími dotčenými subjekty zmapovat, kde překážky a problémy jsou a jak je efektivně odstranit a výstavbu sítí urychlit a zlevnit.

Rámcové navýšení rozpočtu na vědu a výzkum

Vláda také schválila výdajové rámce státního rozpočtu na výzkum, experimentální vývoj a inovace na rok 2018 se střednědobým výhledem na léta 2019 a 2020. Schválený materiál předpokládá další navyšování výdajů ze státního rozpočtu na vědu a výzkum. Vláda Bohuslava Sobotky přitom už navýšila výdaje na tuto oblast v loňském (o 2,1 miliardy) a letošním (o 4,1 miliardy) roce. Cílem dalšího navyšování je jednoznačně podpořit vědecký rozvoj, stabilizovat finančně celý sektor vědy a výzkumu, a zvýšit tak vědecký potenciál a konkurenceschopnost ČR. Návrh výdajů je připravován zejména s ohledem na očekávaný nárůst finančních prostředků z EU v letech 2018 a 2019 a zároveň jejich prudký pokles po roce 2020.

Zvýšení rozpočtu Technologické agentury ČR

Vláda schválila žádost rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny na systémové navýšení funkčních míst a změnu závazných ukazatelů státního rozpočtu kapitoly 377 – Technologická agentura České republiky. Rozpočet agentury bude navýšen o 14 milionů korun a tyto finanční prostředky budou využity na personální posílení agentury. Jedná se o reakci na zjištění auditu činnosti Technologické agentury ČR, který nezávisle prověřil činnost TA ČR a konstatoval, že TA ČR má aktuálně personální podstav s ohledem na nároky výkonu činností, pro které byla ze zákona zřízena.

Vláda rovněž jmenovala předsedu a nového člena Rady Českého telekomunikačního úřadu. Vláda se rozhodla na návrh ministra průmyslu a obchodu Jiřího Havlíčka obnovit mandát současnému předsedovi Rady Jaromíru Novákovi a pátým členem Rady jmenovat Josefa Chomyna, který má z předchozího působení dlouholeté zkušenosti v oblasti elektronických komunikací a znalosti datové komunikace.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-10--kvetna-2017-156067/

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie