Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

25. 9. 2007 8:38

Vláda schválila vznik úřadu pro zaměstnanost, zdražení dálničních známek či zvýšení důchodů

Kabinet dnes odsouhlasil vznik úřadu pro zaměstnanost a sociální správu, navýšení důchodů v průměru o 346 Kč či zdražení dálničních známek. Naopak přerušil projednávání zákona o rozpočtovém určení daní.

Na svém pravidelném jednání ministři schválili věcný záměr zákona o zřízení Národního úřadu pro zaměstnanost a sociální správu a okresních ředitelství pro zaměstnanost a sociální správu. Ministru práce a sociálních věcí Petru Nečasovi bylo uloženo vypracovat návrh zákona a předložit ho vládě do šesti měsíců k projednání. Úřad, který by měl fungovat k 1. lednu příštího roku převezme v nezmenšeném rozsahu činnosti zajišťované dosud úřady práce a činnosti vykonávané krajskými úřady a obecními úřady. „Základním motivem tohoto zákona, který je součástí koncepčních kroků v rámci reformy veřejných financí, je sjednocení jednotlivých dávkových systémů, které v naší zemi jsou velmi roztříštěné, protože část těchto dávkových systémů v podobě podpor v nezaměstnanosti a státní sociální podpory je vyplácena přes úřady práce, část z nich v podobě dávek v hmotné nouzi je přes pověřené obecní úřady a část z nich v podobě příspěvku na péči a dávek sociální péče pro zdravotně postižené je vyplácena obcemi s rozšířenou působností,“ uvedl ministr Nečas. Ministerstvo také předpokládá, že nový systém umožní poměrně výrazné úspory a zjednoduší administrativu.

Důchody se od začátku příštího roku zvýší průměrně o 346 korun měsíčně. Rozhodla o tom v pondělí vláda. Průměrná starobní penze tak dosáhne 9111 korun. Pevná část důchodu se od ledna zvedne z 1570 na 1700 korun. Procentní výměra, která se vypočítává podle výdělků a odvodů člověka, se zvýší v průměru o tři procenta. Kabinet také rozhodl o tom, že se o tři procenta zvýší příplatky k důchodům pro odbojáře a vězně komunismu. Zvýšení penzí si vyžádá 11,66 miliardy korun. Na důchody by podle navrhovaného rozpočtu mělo putovat celkem 297,9 miliardy korun. Tato suma připadá jak na penze starobní, tak i na invalidní a pozůstalostní.

Vláda dále na návrh ministerstva dopravy schválila zdražení dálničních známek. Řidiči osobních vozů zaplatí za známku na příští rok 1000 korun, tedy zhruba o deset procent více. Cena známky pro vozy od 3,5 do 12 tun vzroste o téměř 15 procent na 8000 korun. Podraží také krátkodobé kupony. Novela vládního nařízení začne platit 1. prosince, aby se dodržel obvyklý přesah platnosti ročních kuponů. Součástí schváleného nařízení vlády jsou i sazby mýtného. Ty se však příští rok měnit nebudou. "Mýto není v provozu ještě ani rok, takže jsme sazby ponechali," řekl ministr dopravy Aleš Řebíček.

Vláda dnes odeslala Nejvyššímu správnímu soudu návrh na zrušení či pozastavení činnosti více než tří desítek politických stran či hnutí. Jedná se o subjekty, které řádně a včas nepředložily do Poslanecké sněmovny výroční zprávy o svém loňském hospodaření. Rozhodnutí vlády vychází právě z kontroly výročních finančních zpráv politických stran a hnutí za minulý rok. Sněmovna původně navrhovala rozpustit 68 subjektů, které své zprávy nepředložily, nebo jejichž zprávy byly neúplné. Ministerstvo vnitra nakonec seznam zúžilo hlavně na ty strany, které se dopustily opakovaných prohřešků.

Kabinet dále přerušil projednávání návrhu zákona o změně rozpočtového určení daní, který předkládá ministerstvo financí. Znovu se jím bude zabývat příští týden. Premiér Mirek Topolánek po jednání uvedl, že návrh zatím nemá plnou koaliční podporu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie