Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

11. 5. 2011 17:30

Vláda schválila zákon o podpoře obnovitelné energie

Elektřinu z obnovitelných zdrojů zřejmě budou od příštího roku vykupovat dva nebo tři obchodníci vybraní ministerstvem průmyslu a obchodu.

Nahradí distribuční firmy, které proud vykupují nyní. Finanční vypořádání za elektřinu pak půjde přes zvláštní účet vedený u Operátora trhu s elektřinou. Vyplývá to z návrhu zákona o podpoře využívání energie z obnovitelných zdrojů, který na svém dnešním zasedání schválila vláda. Po jednání kabinetu o tom informoval premiér Petr Nečas.

Zákon má podle Ministerstva průmyslu a obchodu nastavit dlouhodobě stabilní a udržitelné podmínky podpory výroby energie z obnovitelných zdrojů s co nejmenšími dopady na ceny energie pro konečné spotřebitele. Je spojen s Národním akčním plánem pro obnovitelné zdroje, který stanovuje roční limity pro rozvoj obnovitelných zdrojů energie. Tuzemské obnovitelné zdroje se na základě tohoto plánu mají rozvíjet jen do té míry, která dovolí státu v roce 2020 vyrábět 13 procent energie z těchto zdrojů, jak se ČR zavázala v rámci EU.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Nový zákon také navazuje na některé zákony schválené v loňském roce. V příštích dvou letech nadále počítá s 26procentní daní z vyrobené energie z fotovoltaických elektráren. Poprvé byl tento odvod zaveden v letošním roce, aby se tím omezilo zdražení elektřiny pro konečné spotřebitele, které hrozilo v důsledku prudkého rozvoje solárních elektráren.

Další změny se týkají biomasy. Má být ukončena například podpora společného spalování biomasy s uhlím pro výrobu elektřiny ve velkých zdrojích. Nová pravidla požadují zvyšování účinnosti výroby energie z biomasy. Počítá se také se vznikem fondu, do kterého budou provozovatelé solárních elektráren přispívat pro budoucí likvidaci vyřazených solárních panelů.

Podle Ministerstva průmyslu a obchodu má nový zákon odstranit nerovnosti v podpoře obnovitelných zdrojů a například zdrojů kombinované výroby elektřiny a tepla. "Návrh nového zákona velice účelně soustředí systém podpory všech zmíněných zdrojů do jednoho právního předpisu, a tím zejména usnadňuje orientaci uživatelů zákona a zjednodušuje postupy při poskytování podpory," uvedlo ministerstvo v předkládací zprávě.

Zdroj: ČTK

Výběr z fotogalerie

       

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie