Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

18. 5. 2015 14:54

Vláda schválila zákon o prokazování původu majetku, boj proti daňovým únikům bude účinnější

Tisková konference po jednání vlády 18. května 2015.
Tisková konference po jednání vlády 18. května 2015.
Vláda Bohuslava Sobotky dnes, 18. května 2015, schválila zákon o prokazování původu majetku, jeden z klíčových bodů vládní koalice v boji proti daňovým únikům. Kabinet rovněž přijal Aktualizaci státní energetické koncepce, která má zajistit spolehlivé a šetrné dodávky energie na dalších 25 let. Vláda rozhodla také o definitivním konci druhého pilíře důchodového spoření. Projednán a schválen byl také věcný záměr zákona o odpadech.

Prokazování původu majetku

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dnes splnila další z důležitých závazků programového prohlášení a schválila novelu zákona o prokazování původu majetku. Jejím cílem je především boj s korupcí a daňovými úniky. Novela navrhuje například dodatečné zdanění nepřiznaných příjmů, pokud bude hodnota neevidovaného majetku vyšší než sedm milionů korun. Jde o další z kroků vlády k lepšímu výběru daní a zvýšení příjmů státní pokladny.

„Vláda schválením zákona o prokazování původu majetku plní jeden ze svých klíčových závazků, jedná se o jeden z nejvýznamnějších kroků v boji proti daňovým únikům a daňovým podvodníkům za poslední roky. Jsme první vládou, která od roku 1989 do Parlamentu tento účinný nástroj předloží, pevně věřím, že jej poslanci a senátoři podpoří a budeme jej moci proti podvodníkům od 1. 1. 2016 uplatňovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Aktualizace státní energetické koncepce

Kabinet premiéra Sobotky dnes také projednal a schválil dokument, který udává dlouhodobé směřování energetiky v podobě strategických cílů a cílového energetického mixu, které budou následně promítnuty do konkrétních akčních plánů. Nadále počítá s výrazným využitím energie z jádra i obnovitelných zdrojů. Současná koncepce je platná od roku 2004 a je potřeba ji aktualizovat i s ohledem na klimaticko-energetickou politiku Evropské unie.

Konec druhého pilíře

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Vláda dnes napravila další z omylů Nečasova kabinetu a definitivně ukončila druhý pilíř důchodového spoření. Tento způsob spoření byl pro většinu lidí nevýhodný a oslovil jen malou část občanů.

„Vláda dnes udělala definitivní tečku za 2. pilířem důchodového systému, nepovedeným experimentem pravicových vlád, o který byl mizivý zájem a který se ukázal pro důchodový systém jako slepá ulička. Věřím, že Parlament rozhodnutí vlády podpoří a budeme se moci soustředit na systémová opatření, která mají za cíl důchodový systém skutečně stabilizovat a dále rozvíjet,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Účastníci druhého pilíře si budou moci své peníze převést na účet, poslat do třetího pilíře nebo nechat vyplatit v hotovosti. Druhý pilíř by měl skončit už v roce 2016. Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň připravuje úpravy třetího pilíře.

Vláda v pondělí projednala také návrh zákona o soudních poplatcích, věcný záměr zákona o odpadech nebo novelu zákona o evidenci obyvatel.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie