Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 9. 2016 23:43

Vláda schválila zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné správě a službách i mandát premiéra na neformální summit EU v Bratislavě

Před jednáním vlády, 12. září 2016.
Před jednáním vlády, 12. září 2016.
Kromě jednání o podobě rozpočtu pro rok 2017, které bylo přerušeno, se vláda na zasedání dne 12. září 2016 věnovala zvýšení platových tarifů pro zaměstnance veřejné správy a služeb. Dále kabinet mimo jiné schválil návrh Ministerstva průmyslu a obchodu na podporu start-upů.

Zvýšení platových tarifů ve veřejné sféře

Navýšení platových tarifů o 4 %, které vláda dnes schválila, se bude týkat zaměstnanců veřejných služeb a správy podléhajícím zákoníku práce a nabude účinnosti 1. listopadu 2016.

Ve vládě dále panuje shoda na stejném zvýšení platových tarifů policistům, hasičům, celníkům či vojákům z povolání a zaměstnancům ve služebním poměru v rámci zákona o státní službě. Růst jejich platů by vláda měla projednat a schválit na některém z nejbližších zasedání.

Současně kabinet potvrdil růst platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví o 10 %. Opatření, které by mělo pomoci udržet mladé lékaře a sestry v České republice, se projeví od 1. ledna 2017. Zvýšení se dotkne přibližně 88 tisíc zaměstnanců.

Mandát premiéra na setkání lídrů EU v Bratislavě

Vláda schválila mandát premiéra Bohuslava Sobotky na páteční neformální summit Evropské unie v Bratislavě. Setkání hlav států a předsedů vlád má odstartovat diskusi o budoucnosti a dalším směřování EU. Reaguje tak na rozhodnutí občanů Velké Británie, kteří se v letošním červnu vyslovili pro vystoupení své země z EU.

Pro Českou republiku jsou v diskusi o vizi EU prioritní dvě oblasti – bezpečnost, a to jak vnitřní, tak vnější, a prosperita včetně znovunastartování konvergence mezi členskými státy. V tématech vnitřní bezpečnosti, která zahrnují boj proti terorismu i zvládání migrační vlny, vláda dlouhodobě klade důraz na důslednou ochranu vnějších hranic schengenského prostoru a kontrolu toho, kdo do EU vstupuje. Jako další krok kupředu v oblasti bezpečnosti bude Česká republika prosazovat prohloubení obranné a bezpečnostní spolupráce. Za klíčovou pro budoucnost EU rovněž česká vláda považuje přibližování ekonomické úrovně jednotlivých členských států, které má být založeno na dobře fungujícím vnitřním trhu stojícím na čtyřech základních svobodách. Více informací k mandátu.

Finanční podpora start-upů

Vládní kabinet dále schválil vznik nového dotačního programu pod názvem Rizikový kapitál, který bude fungovat v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Jeho cílem je podpora takzvaných start-upů, a to tak, že zpřístupní malým a středním podnikům rizikové financování v raných fázích jejich vývoje. Takto má být alokováno celkem 53 milionů eur z evropských fondů, nicméně na investicích do konečných příjemců by se měl podílet také soukromý kapitál. Od podpory start-upů si vláda slibuje další pokrok směrem k vysoce inovační a konkurenceschopné ekonomice.
Více informací na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie