Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

2. 2. 2011 19:38

Vláda se k přímé volbě prezidenta vrátí za měsíc

Nečasova koaliční vláda ještě probere novelu Ústavy s demokratickou opozicí.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Chceme jednoznačně nezpochybnitelnou čistou politickou dohodu tak, aby pod nějakou záminkou nezkolabovala při projednávání ve kterékoli ze dvou komor parlamentu a aby se skutečně v roce 2013 mohla konat přímá volba prezidenta,“ řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas.

Vláda na týden také přerušila změnu článku 136 Smlouvy o fungování Evropské unie, aby vznikl prostor pro jednání s panem prezidentem a pro jednání se sociální demokracií. „Poprvé budeme používat tzv. vázaný mandát, tedy souhlas parlamentu před tím, než bude premiér na radě tuto změnu schvalovat,“ dodal předseda vlády.

Na říjnové Evropské radě se státy, jejichž měnou je euro shodly na potřebě zavedení stálého krizového mechanismu pro zajištění finanční stability eurozóny jako celku. Rozhodnutí by mělo být formálně přijato Evropskou radou na jejím zasedání, které se uskuteční ve dnech 24. - 25. března 2011 v Bruselu. Všechny země si ale musí od svých parlamentů vyžádat mandát k takové změně.

Vláda dnes také vzala na vědomí Koncepci hospodářské politiky Lesů ČR, tzv. „Dřevěnou knihu“ a uložila ministru zemědělství zabezpečit realizaci koncepce. Ministr má také seznámit s koncepcí hejtmany a primátora Prahy, pravidelně předkládat vládě pro informaci stav, průběh a hodnocení smluvních vztahů vzešlých z lesnické zakázky. V neposlední řadě má ministr za úkol naplňovat kontrolní systém nad prováděnými zakázkami.

Tisková konference po jednání vlády 2. února 2011

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie