Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

23. 5. 2012 12:52

Vláda se shodla na novele zákona o rozpočtovém určení daní

Cílem návrhu z dílny ministerstva financí je úprava konstrukce přepočtu sdílených daní pro obce. Má tak dojít k poklesu rozdílů mezi obcemi s nejnižšími a nejvyššími příjmy na obyvatele na základě navýšení sdílených daní obcím.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Výše sdílených daní obcí se posílí o 12 miliard korun ze státního rozpočtu, z čehož bude 1,5 miliardy korun přesunuto ze stávajícího příspěvku na školství. Celkový výnos ze sdílených daní se odhaduje na celkem 129,5 miliardy korun.

Návrhu předcházela řada intenzivních jednání na mnoha úrovních. „Dosáhli jsme kompromisu, který je v zásadě přijatelný pro všechny politické strany, který je východiskem pro dlouhodobé plánování finančních zdrojů obcí, pro jejich rozvoj a investiční aktivitu,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek. „Je výsledkem dohody na koaliční úrovni,“ připomněl premiér Petr Nečas.

Zároveň se počítá se snížením podílu čtyř největších měst (Prahy, Plzně, Ostravy a Brna) na sdílených daních s tím, že i nadále bude zachován jejich vlastní přepočítací koeficient. Celkový pokles na příjmech ze sdílených daní bude oproti stávajícímu rozpočtovému určení v případě těchto čtyř měst dohromady 1,1 miliardy korun.

V případě hl. m. Prahy to bude 650 milionů korun, Brno, Ostrava a Plzeň přijdou o 450 milionů. Pokles bude u těchto tří zmíněných měst procentuálně vyvážen ve vztahu k objemu jejich příjmů ze sdílených daní díky shodnému přepočítacímu koeficientu. Návrh nepočítá, že by stát těmto městům pokles kompenzoval.

Nová pravidla počítají mimo jiné také se zvýšením váhy kritéria prostého počtu obyvatel jako prvku, který přispěje ke snížení rozdílů v příjmech na obyvatele, a to z dosavadních třech procent na navrhovaných deset procent.

Na změnu metodiky přepočtu bude mít vliv i počet školáků

Nově bude v systému přerozdělování zohledněno i kritérium počtu dětí v mateřských školách a žáků základních škol, a to ve výši sedmi procent. Vláda proto uložila ministru školství Petru Fialovi návrh novely školského zákona, který by nabyl účinnosti společně se změnou rozpočtového určení daní. „Počet žáků se stává parametrem pro výpočet příjmů obce,“ vysvětlil ministr Miroslav Kalousek.Tisková konference po jednání vlády, 23. května 2012

Do sdílených daní se tak má nově začlenit Příspěvek na školství v objemu 1,5 miliardy korun, který bude přesunut v rámci jednotlivých kapitol. Deficit veřejných financí ale prohlouben nebude.

Kalousek: Starostové musí sami rozhodovat o svých penězích

Ministr na tiskové konferenci také informoval, že se na základě návrhu přestanou obcím vyplácet až na absolutní výjimky dotace z národních zdrojů, ale stanou se součástí jejich příjmů. „Budou seškrtány dotační programy ze státního rozpočtu toho typu, kdy se dotuje rozpočet příslušné obce pro danou investiční akci,“ řekl po jednání vlády ministr financí. „Tyto dotace se stanou příjmovou základnou obcí, nechť starostové a obecní zastupitelstva rozhodují o svých penězích dle svého uvážení,“ prohlásil ministr Kalousek.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie