Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

8. 10. 2019 19:08

Vláda se zabývala pohřbem Karla Gotta, bude mít také nový poradní orgán pro duševní zdraví

Vláda se na jednání v úterý 8. října opět zabývala přípravami pohřbu Karla Gotta.
Vláda se na jednání v úterý 8. října opět zabývala přípravami pohřbu Karla Gotta.
Vláda Andreje Babiše řešila na jednání v úterý 8. října 2019 pohřeb Karla Gotta, který proběhne se státními poctami. Schválila také vznik svého nového poradního orgánu, Rady vlády pro duševní zdraví a u příležitosti státního svátku 28. října navrhla prezidentu republiky povýšení důstojníků do generálských hodností.

Vláda po dohodě s rodinou Karla Gotta změnila původní usnesení z 2. října a namísto státního pohřbu uctí památku oblíbeného a světově známého zpěváka pohřbem se státními poctami. „Vzhledem k tomu, že si rodina Karla Gotta nepřála státní pohřeb, ale domluvili jsme se na pohřbu se státními poctami, bylo nutné formálně změnit předchozí usnesení vlády. Nic to nemění na faktu, že na pohřbu pana Gotta s rodinou intenzivně spolupracuje Úřad vlády a také Pražský hrad,“ konstatoval premiér Andrej Babiš.

Veřejnost se bude moci se svým oblíbeným umělcem rozloučit v pátek 11. října od 8 do 22 hodin v paláci Žofín na Slovanském ostrově v Praze. Na sobotu je potom rodinou naplánována od 11 hodin zádušní mše v katedrále sv. Víta na Pražském hradě, kterou bude celebrovat Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský, kterou bude moci veřejnost sledovat prostřednictvím velkoplošných obrazovek na III. nádvoří Hradu a na Hradčanském náměstí, na čemž se rovněž organizačně podílí Úřad vlády ČR.

Vláda dnes také rozhodla o zřízení Rady vlády pro duševní zdraví a schválila i její statut. Rada bude koordinovat politiku v oblasti duševního zdraví v České republice v rámci mezinárodních vztahů a řídit implementaci strategických dokumentů pro oblast duševního zdraví. Předsedou Rady je předseda vlády, výkonným místopředsedou Rady ministr zdravotnictví. První zasedání nového poradního orgánu vlády je naplánováno na listopad. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva zdravotnictví.

V souvislosti s blížícím se státním svátkem 28. října vláda řešila také návrhy na povýšení důstojníků do generálských hodností, které chce předložit ke schválení prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Ministři se shodli, že navrhnou prezidentu republiky, aby do hodnosti brigádního generála jmenoval ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů plukovníka Radima Dragouna, ředitele Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje plukovníka Luďka Procházku, ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje plukovníka Leoše Tržila, ředitele Bezpečnostní informační služby plukovníka Michala Koudelku, ředitele Agentury personalistiky Armády ČR plukovníka generálního štábu Vratislava Berana, velitele Kybernetických sil a informačních operací plukovníka generálního štábu Miroslava Feixe a ředitele Vojenského historického ústavu plukovníka generálního štábu Aleše Knížka. Do hodnosti generálporučíka by měl být povýšen generální ředitel Hasičského záchranného sboru České republiky Drahoslav Ryba.

Vláda se zabývala také několika legislativními návrhy. Schválila například návrh novely trestního řádu a navazujících zákonů, který má za cíl zlepšit situaci v udělování alternativních trestů a následné kontrole jejich dodržování. Dosavadní právní úpravu vláda považuje v tomto směru za málo efektivní. Chce zvýšit i motivaci odsouzených ke spolupráci a řádnému plnění povinností, které z uděleného alternativního trestu vyplývají.

Kompletní výsledky jednání vlády 8. října 2019 naleznete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-8--rijna-2019-176768/.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie