Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

24. 6. 2019 16:08

Vláda udělala další krok k přípravě státního rozpočtu na rok 2020, dokončuje i rekodifikaci stavebního práva

Vláda Andreje Babiše se na jednání v pondělí 24. června 2019 zabývala především přípravou nového státního rozpočtu.
Vláda Andreje Babiše se na jednání v pondělí 24. června 2019 zabývala především přípravou nového státního rozpočtu.
Česká republika bude v příštím roce i v letech 2021 a 2022 hospodařit se schodkem 40 miliard korun. Materiál, který stanovil základní parametry státního rozpočtu na rok 2020 a střednědobého výhledu, odsouhlasila v pondělí 24. června 2019 vláda premiéra Andreje Babiše. Schválila také věcný záměr nového stavebního zákona, který má zjednodušit a zefektivnit stavební legislativu.

Česká republika počítá v roce 2020 s příjmy ve výši 1 558,1 miliardy korun a s výdaji 1 598,1 miliardy, tedy se schodkem ve výši 40 miliard. Stejný schodek plánuje i na roky 2021 a 2022. Návrh základních mantinelů státního rozpočtu vychází z předpokladu, že se růst české ekonomiky bude v letech 2019 i 2020 pohybovat kolem 2,4 procenta. Průměrnou míru inflace Ministerstvo financí odhaduje na 1,6 procenta.

Předběžný návrh státního rozpočtu počítá mimo jiné s nárůstem výdajů na důchody o 37 miliard korun v důsledku jejich navýšení o 900 korun od 1. ledna 2020, se zvýšením rodičovského příspěvku o 80 000 korun, se zvýšením výdajů Ministerstva obrany o 7,7 miliardy korun či se zvýšením platů ve státním sektoru, především u pedagogických (o deset procent) a nepedagogických (o sedm procent) pracovníků v regionálním školství. O 5,5 miliardy více dostane kapitola výzkum, vývoj a inovace, o 13 miliard vzrostou výdaje na investice. Podrobnosti najdete v tiskové zprávě Ministerstva financí.

Vláda učinila také další zásadní krok k rekodifikaci stavebního práva. Schválila věcný záměr nového stavebního zákona, jehož cílem je zjednodušit a zásadně zrychlit stavební řízení. Podle věcného záměru má vzniknout jednotná soustava státních stavebních úřadů po vzoru Finanční správy. Stavebník by si měl povolení ke stavbě vyřídit v jednom řízení, s jedním vydaným rozhodnutím.

Součástí rekodifikace má být také reforma veřejné správy na úseku územního plánování Novela počítá také se zachováním možnosti vyjádření dalších dotčených subjektů, nemělo by ale už být možné stavební řízení blokovat podáváním opakovaných stížností. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní urychleně připraví parafované znění zákona. Jeho návrh má vládě předložit do 31. ledna 2020. Další informace naleznete v tiskové zprávě Ministerstva pro místní rozvoj.

Ministři také v souvislosti s blížícím se výročím svého jmenování bilancovali plnění svého programového prohlášení. Jednotlivé rezorty dostaly na začátku působení druhé vlády Andreje Babiše dohromady 657 úkolů. Úřad vlády v souvislosti s rokem činnosti kabinetu připravil souhrnný přehled jejich plnění. Vláda už prosadila mj. zavedení poslední vlny EET, zákon proti dvojí kvalitě potravin či na důslednější ochranu zvířat. Připravila také zásadní koncepční materiály pro budoucnost ČR – Digitální Česko a Česká republika: Země pro budoucnost, finišuje s přípravou Národního investičního plánu. Vláda také opakovaně zvýšila platy ve státním sektoru a důchody.

Ministři dnes dostali za úkol připravený dokument prostudovat a do 3. července se k němu vyjádřit. Vláda se pak k materiálu vrátí na jednání 8. července.

Vláda také jmenovala nového člena Rady českého telekomunikačního úřadu. Namísto Josefa Bednáře, jemuž vypršel mandát k 31. květnu 2019, se s účinností od 1. července stane novým radním odborník na oblast ochrany spotřebitelů Lukáš Zelený.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie