Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

26. 8. 2015 13:21

Vláda vyslala jasný signál, že digitální agenda bude pilířem české ekonomiky

Vláda dnes schválila Akční plán pro rozvoj digitálního trhu, který shrnuje plánovaná opatření resortů na podporu digitální ekonomiky. Digitální agenda je zásadním tématem pro českou vládu a zároveň jednou z priorit současné Evropské komise.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

„Schválení Akčního plánu pro rozvoj digitálního trhu je důležitým krokem vlády, kterým doháníme zpoždění ČR v této oblasti, které bylo způsobeno minulými vládami. Digitalizace přinese další impuls pro ekonomický růst a vznik nových pracovních míst. Plán podporuje dobudování vysokorychlostních sítí a rozvoj elektronické veřejné správy, digitálního průmyslu, digitálních kompetencí občanů a elektronického obchodování. Vláda schválením akčního plánu naplňuje jednu z důležitých priorit a závazků vládní koalice. Jde rovněž o jednu z důležitých priorit Evropské komise. Projednáním akčního plánu na vládní úrovni jsme rovněž splnili závěry tripartity z 16. března 2015. Rozvíjením mezinárodní spolupráce v digitální agendě plníme také jedno ze stěžejních témat probíhajícího českého předsednictví V4,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Úsilí vlády v sektoru digitální agendy má širokou podporu hospodářských a sociálních partnerů, kteří se na přípravě Akčního plánu aktivně podíleli. Kabinet premiéra Bohuslava Sobotky svým dnešním krokem zároveň reaguje na květnovou Strategii pro jednotný digitální trh, kterou zveřejnila Evropská komise s cílem zvýšit v následujících letech konkurenceschopnost Evropské unie v globálním měřítku.

Samotný Akční plán je rozdělen do šesti kapitol, které pokrývají zásadní témata s vazbou na sektor digitální ekonomiky. Patří mezi ně:

  1. infrastruktura v pojetí budování vysokorychlostních internetových sítí a zajištění kybernetické bezpečnosti,
  2. digitální vzdělávání a zvyšování digitálních kompetencí u občanů,
  3. přístup ke zboží a službám na internetu,
  4. rozvoj elektronické veřejné správy,
  5. nové trendy zaměřující se na digitalizaci průmyslu, ekonomiku založenou na datech a přístup k datům veřejného sektoru a
  6. správa digitální agendy na úrovni vlády a komunikace s veřejností.

Konkrétní úkoly, které Akční plán ukládá jednotlivým ministerstvům, jsou v souladu s platnými národními strategiemi a koncepcemi. Jejich plnění bude vláda vyhodnocovat v půlročních intervalech.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie