Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

12. 6. 2007 8:46

Vláda využije 13,9 miliard z rezervních fondů na letošní rozpočet

Vláda využije 13,9 miliardy korun z rezervních fondů jednotlivých ministerstev a státních organizací na snížení schodku letošního státního rozpočtu.

Peníze mají být využity především na výdaje Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na stavbu silnic a dálnic v letošním roce. Návrh ministerstva financí na svém včerejším zasedání schválila vláda, informoval na tiskové konferenci ministr financí Miroslav Kalousek.

SFDI by měl z peněz jednotlivých resortů získat 10,7 miliardy korun. Dvě miliardy korun by mělo získat ministerstvo obrany, 800 milionů korun ministerstvo zdravotnictví a další programy 400 milionů korun.

Podle ministra Kalouska vláda rozdělením peněz vyjádřila, že její prioritou je budování dopravní infrastruktury. "Bylo to nutné opatření," uvedl ministr. Podle něj totiž již dříve byly nasmlouvány zakázky na další výstavbu, jejichž financování nebylo zajištěno.

V současnosti je nakládání s penězi v rezervních fondech jednotlivých ministerstev podmíněno souhlasem vlády a omezeno zákonem o rozpočtových pravidlech. Bez souhlasu vlády lze čerpat prostředky pouze na financování odstraňování povodňových škod, na spolufinancování evropských projektů a prostředky určené na financování společné zemědělské politiky. Senát ve čtvrtek schválil novelu zákona, který vládě umožní peníze ve fondech využít. Norma čeká ještě na podpis prezidenta.

Zákon o státním rozpočtu počítá v letošním roce s účetním schodkem 91,3 miliardy korun. Faktický deficit je ovšem podle ministerstva financí 122 miliard korun. Část deficitu by měl pokrýt výnos z prodeje sedmi procent akcií ČEZ, další pak dluhopisy za 86,5 miliardy korun. Ke konci roku bylo na rezervních fondech 68,8 miliardy korun.

klh čtk

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie